Zilnic, mulți dintre noi utilizează concomitent mai multe rețele de socializare: Facebook, Instagram, Twitter, etc. Și asta fără a lua în calcul numărul mare de messenger instalat în orice smartphone modern. La un moment dat îți dai seama, că nu poți trăi și simți un disconfort fără vibrația telefonului, iar gândul de ați schimba formatul paginii personale devine o obsesie. Astăzi, multe persoane cu mândrie declară că nu privesc televizorul și nu fumează. În schimb puțini se pot lăuda cu lipsa dependenței de rețelele de socializare. Noi nu lăsăm telefonul din mîină nici măcar pentru un minut, pentru a nu scăpa ceva important. Asta chiar dacă, cunoaștem bine că lucrurile importante se produc în viața reală, iar rețelele de socializare pot servi doar o călăuză și un ajutor pentru relații bune în regim offline.
Mai devreme sau mai târziu, noi începem să ne dăm seama că dependența de rețelele de socializare este o problemă. Adică, conștientizăm această problemă și consecințele negative ale acesteia. Cum totuși să depășim dependența de telefonul mobil sau computer?
Dependența în fapte și cifre
* Peste 1 mlrd. de persoane de pe mapamond sunt înregistrate în diverse rețele de socializare.
* Fiecare utilizator înregistrat petrece pe rețelele de socializare cca 11 ore pe lună
* Fiecare deținător de smartphone petrece în mediu 130 de minute pe zi pe rețelele de socializare cu aplicațiile corespunzătoare
* 70% din deținătorii de smartphone-uri își verifică zilnic conturile persoanele pe rețelele de socializare.
* 50% din deținătorii de smartphone-uri își verifică pagina chiar și atunci când merg la cinematograf.
* 4 din 5 utilizatori înregistrați își verifică conturile de pe rețelele de socializare în primele 15 minute după deșteptarea de dimineață.
Trebuie să recunoști existența problemei și să înțelegi cauzele acesteia.
Până când noi nu credem în problema respectivă, ea nu există. De aceea, cel mai important în rezolvarea oricărei situații dificile – este să recunoști existența problemei. Imediat ce vă veți spune ”Da, este așa” – veți face primul pas pe calea succesului.
Dependența de rețelele de socializare se dezvoltă treptat. În cele mai multe cazuri, totul începe de la o simplă înregistrare, pentru că așa fac toți, și pentru că Facebook și Instagram deja sunt instalate în telefonul tău nou.
Totodată, să ai o pagină pe rețelele de socializare uneori este chiar o necesitate. Atunci când te vei angaja la serviciu, cu siguranță vei fi întrebat de existența acesteia. Cu toții nimerim în această situație, pentru că este actual, în vogă și important. Noi demonstrăm poziția noastră socială, publicăm fotografii, povestim diverse istorii din viața noastră. De aceea, motivul de bază și cel mai actual este o oarecare necesitate socială, în care ne-au făcut să credem.
Trasarea priorităților.
Gândiți-vă doar, pentru ce anume dvs. utilizați rețelele sociale. Pentru schimbul de informații, pentru discuții, pentru obținerea ultimelor știri, vizionarea filmelor și ascultarea muzicii? Stabiliți – ce este mai important pentru dvs.
De exemplu, dacă pentru dvs. este importantă posibilitatea de a discuta cu prietenii, atunci pentru a scăpa de dependența rețelelor de socializare este necesar să vă impuneți unele restricții. Adică, dacă folosiți 4 căi pentru comunicare, limitați-vă la una.
În cazul în care, pe rețelele de socializare sunteți atrași cel mai mult de posibilitatea de a face schimb de fotografii, alegeți doar o platformă virtuală, care permite acest lucru. Cel mai bine, însă este să vă creați un jurnal online, unde puteți afișa fotografiile și discuta pe blog, nu însă să accesați la fiecare trei minute Instagram.
Utilizați informația ”vie”
Dacă pentru a citi o carte utilizați Ipad-ul, pe care sunt deja instalate jocuri și alte aplicații, înlocuiți-l cu o carte adevărată. Nu vă lăsați sustras în timpul cititului. Dacă în cazul fotografiilor, la fel folosiți doar gadgeturile, atunci încercați, cel puțin o dată pe săptămâna să mergeți în afara orașului cu un aparat de fotografiat obișnuit. Simțiți diferența și reamintiți-vă de magia executării fotografiilor, când aștepți ceva timp pentru a o vedea, dar nu arăți lumii întregi o fotografie digitală la o secundă de la realizarea ei.
Aceste recomandări se referă și la restul ocupațiilor: jucați tenis de masă în schimbul jocurilor on-line, citiți reviste.
Stabiliți reguli
Cu siguranță ați observat de nenumărate ori, când o gașcă de prieteni stă într-o cafenea, iar fiecare din ei privesc doar în ecranele smartphon-urilor. Oare întâlnirea cu prietenii la cină nu este un motiv serios pentru a lăsa deoparte telefonul măcar pentru câteva ore? Încercați să vă bucurați de discuția cu oamenii vii, să faceți glume și să povestiți unul altuia diverse istorii acum și aici.
Desinestătător impuneți restricții. De exemplu, întotdeauna deconectați sunetul telefonului mobil în timpul petrecerilor și dacă mergeți la teatru sau cinema. La întrevederi și întâlniri deconectați chiar telefonul sau cel puțin accesul la Internet – cei de care aveți nevoie, sunt alături de dvs.
Nu vă risipiți timpul în zadar. Dacă nu veți accesa rețelele de socializare măcar o zi, nu veți pierde nimic. În schimb, riscați să pierdeți clipe frumoase din viața reală în timp ce butonați o inimioară pe ecran.