

Chiar dacă părinții depun toate eforturile pentru a-și educa micuții foarte bine, atunci când ajung în colectivitate, cei mici capătă anumite obiceiuri nu tocmai frumoase. Spre exemplu, pot să învețe cuvinte urâte pe care să le spună fără a ști cu exactitate semnificația lor. Specialiștii le recomandă părinților să nu se îngrijoreze, pentru că cei mici au tendința de a reproduce tot ceea ce aud în jurul lor, iar acest lucru este o modalitate cât se poate de naturală prin care își pot îmbogăți vocabularul.
Este adevărat că odată ce cresc, copiii încep să înțeleagă semnificația cuvintelor și pot deveni conștienți de caracterul lor ofensiv. Folosirea cuvintelor urâte după o anumită vârstă nu mai este o simplă reproducere, ci este o modalitate prin care copilul încearcă să pară mai ”cool” în fața prietenilor sau pur și simplu prin care încearcă răbdarea părinților.
Și atunci, cum te descurci cu un copil care vorbește urât? Vezi în continuare 7 recomandări date de specialiști în pediatrie și psihologie.
Încearcă să fii foarte atent la vocabularul de la televizor. De foarte multe ori, cuvintele urâte pe care copilul și le însușește nu sunt de la grădiniță sau de la scoală, ci pur și simplu de la televizor. Copiii pot interpreta greșit anumite informații primite prin intermediul media, motiv pentru care conținutul trebuie să treacă printr-un filtru al părinților.
Evident, trebuie să eviți și tu să folosești cuvinte urâte în preajma celor mici și ori de câte ori scapi un cuvânt ofensator să îți ceri scuze. În felul acesta, copilul va învăța că nu se poate vorbi urât și că atunci când vorbește urât trebuie să își ceară scuze.