Dacă ai răcit și alăptezi copilul, cel mai probabil că ești în căutarea unui remediu care să te ajute și să fie inofensiv pentru pici. În primul rând nu trebuie să asculți sfaturile precum că e mai bine să întrerupi alăptarea. Dacă ești răcită, alăptarea nu doar că e permisă, ci este chiar indicată. Sunt foarte puține bolile care reprezintă într-adevăr o contraindicație pentru alăptare. Iar banalele răceli și viroze nu fac parte dintre ele.

Unele mame întrerup alăptarea atunci când sunt răcite nu de frică să nu-şi îmbolnăvească bebeluşul, ci din cauza medicamentelor pe care le iau. Există însă multe substanțe care sunt permise atât în sarcină, cât şi în alăptare. În general, ar fi bine să iei medicamente doar după recomandarea medicului, chiar dacă eşti sigură că sunt permise în alăptare.

Ideal ar fi să cauți medicamente simple, care conțin o singură substanță. De exemplu, ibuprofenul şi paracetamolul sunt permise în alăptare şi se găsesc în forma simplă. Dacă în continuare ai emoții în legătură cu trecerea medicamentelor în laptele matern, evită-le pe cele cu eliberare prelungită sau modificată şi optează pentru unele care necesită luarea a 3-4 doze pe zi. Astfel, poți lua medicamentul între mesele de lapte ale copilului.

Tratamentul pentru răceală în timpul alăptării trebuie să respecte aceleași reguli ca și în perioada sarcinii. Tot ce consumi se transmite copilului prin lapte, așa că e bine să folosești doar remedii naturale și sigure.

  • Hidratează-te mai mult cu sucuri de fructe și ceaiuri medicinale. Sunt sigure cele de mușețel, de ghimbir, de soc sau de echinaceea.
     
  • Tratează-ți problemele gâtului cu sirop de miere și ridichi, făcut în casă. Fă gargare cu apă și sare sau cu apă călduță în care ai picurat ulei esențial de cimbru, salvie, gălbenele.
     
  • Nasul înfundat se tratează făcând inhalații cu aburi. Dacă adaugi în apă plante puternic aromate sau uleiuri esențiale de mentă, eucalipt sau cimbru, deja o mare parte din problemă e rezolvată. Îți mai poți desfunda nasul pulverizând soluții cu apă și sare, pregătite în casă.
     
  • Mănâncă multe fructe și legume proaspete, care conțin vitamina C. Ceapa și usturoiul sunt și ele antibiotice naturale care, în mod normal, tratează foarte bine răceala, numai că în perioada alăptării nu sunt recomandate deoarece pot modifica gustul laptelui.
     
  • În plus, fii atentă la igienă: spală-te pe mâni înainte de a-l lua în brațe pe cel mic, de a manevra biberoanele, evită contactul față în față, eventual pune-ți la gură o mască medicinală atunci când îl schimbi sau îl alăptezi.
     
  • Deși pare imposibil pentru o mamă cu un pui micuț, încearcă totuși să te odihnești mai ult. Un organism bine odihnit are forțe să lupte cu boala.