De ce alimentaţia din primii doi ani de viață este atît de importantă?

De ce alimentaţia din primii doi ani de viață este atît de importantă?

-
//
28.07.2015

Alimentaţia corectă a bebeluşului pe parcursul primilor doi ani de viaţă este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a acestuia. Alimentaţia pe care o primeşte bebeluşul acum va influenţa direct asupra eficienţei sistemului imunitar şi sistemului digestiv, greutăţii corporale precum şi nivelului de suscebilitate la reacţii alergice.

De ce alimentaţia din primii doi ani de viață este atît de importantă?

* Alergia – una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă bebeluşul, care, odată apărută, poate dura întreaga viaţă, influenţînd negativ dezvoltarea ulterioară a copilului.

* Alergia – manifestare a hipersensibilităţii sistemului imunitar la interacţiunea repetată a organismului bebeluşului cu un anumit factor alergen. Cauzele care duc la apariţia alergiilor pot fi atît de natură negenetică (cum ar fi influenţa mediului ), cît şi genetică (genele care se transmit de la părinţi). 

LAPTELE MATERN – ALIMENTAŢIA IDEALĂ!

Laptele matern reprezintă alimentaţia ideală pe care o mamă o poate oferi bebeluşului său. Acesta conţine substanţe nutritive cum ar fi proteine, grăsimi, glucide, vitamine şi oligoelemente. Toţi aceşti nutrienţi, administraţi în cantitatea necesară, joacă un rol fundamental în dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copilului.

CEL MAI IMPORTANT FACTOR –  LAPTELE MATERN ESTE HIPOALERGENIC!

Acesta reduce în mod firesc sensibilitatea organismului copilului faţă de factorii alergeni şi antrenează în mod delicat sistemul imunitar al acestuia.

Medicii pediatrii din întreaga lume recomandă alăptarea copilului pentru o perioadă cît mai îndelungată.

Alăptarea la sîn este cel mai frumos cadou pe care o mamă îl poate oferi bebeluşului său, asigurîndu-i astfel o creştere şi dezvoltarea armonioasă. Tocmai din acest motiv, alăptarea naturală şi cît mai îndelungată a copilului joacă un rol extrem de important pentru sănătatea ulterioară a acestuia.

CUM ALEGEM FORMULA DE LAPTE POTRIVITĂ UNUI BEBELUŞ SENSIBIL?

Totuşi, există situaţii cînd laptele matern este insuficient sau chiar absent. Pentru ca copilul să beneficieze în continuare de substanţe nutritive, indispensabile unei creşteri sănătoase şi armonioase, a fost concepută o alternativă la laptele matern, şi anume formulele de lapte. Majoritatea specialiştilor recomandă formulele de lapte cu proprietăţi hipoalergenice. Trecerea la alimentaţia artificială reprezintă un pas destul de responsabil. Cum puteţi determina cît de mari sînt şansele ca bebeluşul Dvs. să dezvolte reacţii alergice? Specialiştii, cu siguranţă, vor determina acest risc, însă puteţi face acest lucru şi de sine stătător.

Evaluarea individuală a riscului de dezvoltare a alergiilor la care este expus bebeluşul Dvs.!

  • Aţi acuzat vreodată manifestări alergice, cum ar fi rinita alergică, astmul, eczema?  Da / Nu
  • Tatăl copilului a dezvoltat reacţii alergice?  Da / Nu 
  • Dacă aveţi şi alţi copiii, au dezvoltat aceştia vreodată reacţii alergice?  Da / Nu
  • Intenţionaţi să înlocuiţi laptele matern din alimentaţia bebeluşului Dvs. cu formulă de lapte sau să-l hrăniţi cu formulă de lapte concomitent cu alăptarea acestuia la sîn?  Da / Nu

Dacă la cel puţin una dintre aceste întrebări aţi răspuns „da”, atunci copilul dvs. este predispus să dezvolte reacţii alergice.

Pentru mai multe informaţii cu privire la modalităţile de reducere a acestui risc, este necesară consultarea unui specialist! 

După consultarea unui specialist, veţi alege acel produs care corespunde cel mai mult particularităţilor şi necesităţilor copilului dvs.

Important de reţinut – acordaţi preferinţă formulelor de lapte hipoalergenice.

De fapt, proteina integrală regăsită în laptele de vacă este unul dintre cei mai puternici alergeni. Anume faţă de această proteină, organismul firav al bebeluşului, care este hrănit în mod artificial, poate manifesta intoleranţă. De aceea, introducerea produselor complementare în regimul alimentar al copilului trebuie efectuată cu precauţie deosebită, luînd în considerare toţi factorii de risc şi consultînd un specialist în prealabil.

CUM ALEGEM FORMULA DE LAPTE POTRIVITĂ UNUI BEBELUŞ SENSIBIL?

Pentru a preveni apariţia unor eventuale reacţii alergice, specialiştii recomandă folosirea formulelor de lapte hipoalergenice, în compoziţia cărora se regăseşte proteină din lapte de vacă descompusă printr-o tehnică delicată şi parţial hidrolizată.

Organismul delicat al bebeluşului nu întotdeauna poate face faţă unei proteine integrale din laptele de vacă. Pentru el, aceasta poate fi comparată cu un elefant mare şi greu, pe care nicidecum nu reuşeşte să-l ridice. Proteina parţial hidrolizată presupune un risc mai mic de dezvoltare a reacţiilor alergice decît proteina integrală. Astfel, cu ajutorul descompunerii (hidrolizei) proteinei, elefantul se transformă într-o pană uşoară, pe care orice bebeluş sensibil o va putea „ridica” (asimila) fără efort. 

Nu trebuie să uitaţi, de asemenea, că intestinul reprezintă principalul organ al sistemului imunitar al copilului. Pentru întărirea sistemului imunitar al copilului alimentat artificial, este necesar ca alimentele îmbogăţite cu bifidobacterii vii, similare celor regăsite în laptele matern, să devină parte indispensabilă a regimului său alimentar.

Bifidobacteriile BL – bacterii „benefice” care protejează intestinul copilului şi întăresc sistemul imunitar al acestuia.

Astfel, formulele de lapte hipoalergenice reprezintă alimente ale noii generaţii, special concepute pentru copiii sensibili.

FORMULELE DE LAPTE HIPOALERGENICE PENTRU SUGARI SÎNT TOATE LA FEL?

Este bine cunoscut faptul că unul dintre cele mai importante elemente care intră în compoziţia formulelor de lapte este proteina. Pentru copiii care nu sînt alăptaţi la sîn, specialiştii au descompus proteina integrală din laptele de vacă, printr-un proces delicat, în proteine de dimensiuni mai mici, care posedă caracteristici hipoalergenice şi sînt uşor asimilabile. 

Proteina din laptele de vacă este descompusă în particule mai mici, astfel încît să aibă un potenţial alergenic mai mic decît cel al proteinelor integrale regăsite în formulele obişnuite. Proteină hidrolizată, odată confruntată cu celulele sistemului imunitar al copilului, contribuie la formarea tolerabilităţii acesteia, fără a provoca apariţia reacţiilor alergice. Treptat, se instalează toleranţa la proteina din laptele de vacă, iar riscul de dezvoltare a alergiilor la interacţiunea acesteia cu organismul bebeluşului este redus la zero.

Astfel, odată cu începerea diversificării, puteţi purcede la antrenarea treptată a organismului delicat al copilului şi pregătirea acestuia pentru interacţiunea ulterioară cu proteina integrală.

S-a demonstrat că formulele de lapte care conţin proteina OPTIPRO®HA, în comparaţie cu formulele de lapte obişnuite, sînt în măsură să reducă cu 52 % riscul de dezvoltare a dermatitei atopice, pînă la vîrsta de 12 luni, la sugarii cu un istoric familial de alergie. Acest lucru este confirmat de 15 investigaţii clinice desfăşurate la scară largă de către experţi independenţi din domeniul medical1.

Numeroase studii clinice au demonstrat că proteina OPTIPRO®HA este una sigură şi efectivă.

Alergia la copiii de vîrstă şcolară din categoria cu cel mai mare risc după folosirea terciurilor cu proteină din lapte de vacă parţial hidrolizată: rezultatele unei cercetări desfăşurate pe parcursul a 10 ani „Alimentaţia terapeutică a copiilor din Germania” GINI (German Infant Nutritional Intervention), Andreea von Berg şi alţii, 2013.

CEL MAI BUN PRODUS1 MARCA NESTLE DESTINAT BEBELUŞULUI SENSIBIL!

Acum, puteţi asigura protecţia bebeluşului Dvs. şi după împlinirea unui anişor, datorită formulei de lapte NAN® Hipoalergenic 3. Această formulă a fost concepută astfel încît să ofere organismului delicat al bebeluşului tot de ce are nevoie – alimentaţie hipoalergenică şi întărire a sistemului imunitar – şi toate acestea datorită proteinei OPTIPRO®HA, care este delicat descompusă, hipoalergenică, uşor asimilabilă şi bogată cu bifodobacterii vii BL.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Continuaţi alăptarea cît de mult posibil şi după introducerea complementului alimentar.

1din gama de produse alimentare destinate copiilor, marcat cu marca comercială NAN®.

Formula de lapte NAN® Hipoalergenic 3 – de la 12 luni nu este un substituent de lapte matern.

Este necesară consultaţia specialistului.

Proprietarul mărcilor comerciale: Societe des Produits Nestle S.A. (Elveţia).

Bifidobacteriile vii BL,  regăsite în compoziţia formulei de lapte NAN® Hipoalergenic 3, sînt bacterii benefice, similare celor din laptele matern. Acţiunea acestora nu poate fi observată la exterior, însă tocmai aceste bifidobacterii BL constituie primul scut de apărare al sistemului imunitar al bebeluşului: acestea formează şi consolidează funcţiile de protecţie ale organismului sensibil, diminuînd suscebilitatea acestuia la dezvoltarea diferitelor infecţii.  

TOCMAI DIN ACEST MOTIV NAN® HIPOALERGENIC 3 ESTE CEL MAI BUN PRODUS MARCA NESTLE DESTINAT BEBELUŞILOR SENSIBILI. ACESTA CORESPUNDE NECESITĂŢILOR ORGANISMULUI FIRAV AL BEBELUŞULUI, ÎL APĂRA DE ALERGII ŞI ÎI ÎNTĂREŞTE SISTEMUL IMUNITAR PENTRU MULT TIMP ÎNAINTE.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel cu continuarea alăptării. Nestle susţine această recomandare.

De ce alimentaţia din primii doi ani de viață este atît de importantă? Material oferit de compania Nestlé