Copilul meu se află în secția pentru copii prematuri. Voi putea oare avea grijă de el? 

Copilul dumneavoastră născut prematur este internat în spital și pare atât de mic și fragil. În primele zile el este monitorizat în permanență și îngrijit de medici și surori medicale, iar dumneavoastră ați putea avea impresia că acum, copilul nu are nevoie de grija dumneavoastră.

Desigur, această impresie este absolut greșită. Indiferent de orice – sunteți mama lui. În fiecare zi luați decizii legate de sănătatea lui. Plus la toate, îl mai puteți ajuta pe micuț pur și simplu prin faptul că-i sunteți aproape. Vorbiți-i, cântați-i un cântec și el se va liniști atunci când vă va auzi vocea. Puneți alături de el un lucru care vă aparține și copilul va simți mirosul care-i este atât de bine cunoscut. Personalul medical al secției trebuie să vă ofere posibilitatea să îngrijiți de copilul dumneavoastră. Când copilașul se va înfiripa vă veți putea asuma în totalitate această obligație.

Copil prematur. Răspunsuri la întrebările ce vă îngrijorează

Pot oare lua copilul în brațe?  Cum altfel pot să-l calmez? 

Puteți să liniștiți din plâns copilul îmbrățișându-l fără a-l lua în brațe. Pentru aceasta, puneți o pală pe capul copilului, iar cealaltă – pe spate sau burtică. Atingerea trebuie să fie ușoară dar fermă. Această atingere îl va ajuta pe bebelușul dumneavoastră să se calmeze după ce a fost supus unei proceduri sau examinat. Surorile medicale trebuie să vă învețe cum să vă îmbrățișați copilul în această situație. Dacă în secție este un fizioterapeut, el, de asemenea, vă va explica cum să-l ajutați pe copil cu ajutorul atingerilor.

Copiii născuți prematur au nevoie de liniște și odihnă. De aceea, în secția pentru copiii prematuri trebuie să fie stinsă lumina, iar atmosfera – calmă. În caz contrar, copilul poate fi neliniștit. Trebuie treptat să măriți timpul petrecut alături de el.

Voi putea oare hrăni copilul? 

Alăptarea vă va ajuta să simțiți atașamentul și dragostea față de copil, mai ales dacă nu ați simțit acest lucru imediat după naștere. Însă, fiți răbdătoare și nu grăbiți lucrurile. Rețineți, de asemenea, că laptele matern este unul dintre cei mai importanți factori ce influențează sănătatea copilului dumneavoastră. Chiar dacă copilul este prea neputincios și nu apucă singur sânul, îi puteți da lapte stors. Dacă primește lapte prin tub, surorile medicale trebuie să vă învețe cum să faceți uz de el. Dacă copilul este alimentat artificial, personalul medical trebuie să vă explice cum să sterilizați sticluțele și cum să preparați laptele praf.

Ce înseamnă ”metoda cangur”? 

Când copilul se va înfiripa suficient, puteți încerca să aplicați metoda cangur, care este foarte benefică pentru copiii prematuri. Această metodă presupune că mama își poartă copilul la sân sub haină, asigurându-se contactul nemijlocit cu pielea. Lucru care îl va ajuta pe copil să crească liniștit, să se dezvolte mai rapid și va întări relația dintre voi. Plus la toate, această metodă contribuie la producerea laptelui matern și alimentarea la sân cu succes.

Copil prematur. Răspunsuri la întrebările ce vă îngrijorează

Poate fi oare scăldat copilul născut prematur? 

Prima băiță a copilului este întotdeauna un eveniment de neuitat. Însă, probabil va trebui să mai așteptați până va veni și această zi minunată. Medicul trebuie să vă explice cum să scăldați corect un copil prematur, iar atunci când veți fi deja acasă veți fi sigură în sine și nu doar că-l veți scălda dar veți și schimba scutecele, îi veți îngriji pielea.  

Suntem externați. Voi putea oare face față? 

S-ar părea că ați așteptat o veșnicie până la externare, iar acum, când a venit în sfârșit această zi, vi s-a făcut frică. Cu atât mai mare este frica mămicilor a căror copii au nevoie de terapie cu oxigen sau alte proceduri la domiciliu.

În mod ideal, atmosfera de acasă trebuie să excludă acea tensiune care s-a acumulat în timpul pe care l-ați petrecut la spital. Până la externare vi s-ar putea propune să petreceți câteva zile alături de bebeluș, de exemplu, într-un salon pentru mamă și nou-născut.

Ce ne facem în cazul în care copilul este supus terapiei cu oxigen? 

Dacă în ceea ce privește restul aspectelor, sănătatea copilului nu trezește dubii, el poate fi externat cu condiția că va fi continuată terapia cu oxigen. Înainte de externare, personalul secției neonatale vă va învăța tot ce trebuie să știți. Dacă ceva nu vă este clar nu vă fie rușine să adresați întrebări pentru a clarifica totul până în cele mai mici detalii. Dacă copilul are nevoie de terapia cu oxigen sau oricare alte proceduri la domiciliu, de exemplu, alimentarea prin tub, medicul pediatrul trebuie să vă facă vizite regulate. Dacă vi se pare că copilul respiră mai greu sau au survenit probleme în ceea ce privește accesul la oxigen, apelați imediat la salvare sau duceți copilul de sine stătător la cea mai apropiată instituție medicală.

Copil prematur. Răspunsuri la întrebările ce vă îngrijorează

Cât de predispuși sunt copii prematuri la diferite infecții? 

De regulă, un copil prematur este mai predispus la bolile infecțioase, mai ales cele care afectează organele respiratorii. Pentru diminuarea acestui risc se pot întreprinde câteva măsuri simple. Străduiți-vă să nu vizitați locațiile aglomerate și să nu contactați cu persoanele răcite, care tușesc sau strănută. Înainte ca cineva să ia bebelușul în brațe, rugați această persoană să se spele pe mâini.

Străduiți-vă să faceți toate vaccinurile profilactice la vreme. Vaccinurile trebuie să fie administrate la aceeași vârstă ca și restul copiilor, indiferent de termenul la care a fost născut copilul dumneavoastră. Dacă copilul este supus terapiei cu oxigen, medicul vă poate recomanda să urmați un tratament profilactic de prevenire a afecțiunilor provocate de virusul sincitial respirator. O informație mai detaliată despre vaccinuri o puteți primi de la medicul pediatru la care sunteți la evidență. Dacă aveți impresia că micuțul se simte rău, luați imediat legătura cu medicul.

Cum să culcăm corect copilul născut prematur? 

Atunci când copilul dumneavoastră va ajunge acasă, el va trebui să se obișnuiască cu noul mediu, iar acest lucru poate lua ceva mai mult timp.

Dacă, la spital, copilul s-a obișnuit să doarmă pe burtică, acasă, va trebui să-l învățați să doarmă pe spate (doar dacă nu sunt contraindicații, iar medicul nu va recomandat să mențineți situația așa cum este), pentru a reduce riscul sindromului morții subite la copii.

De regulă, temperatura aerului este mult mai joasă acasă decât în secția pentru nou-născuți prematuri, iar copilul va trebui să se obișnuiască cu această nouă circumstanță.

Înainte de externare, copilul va trebui să petreacă la spital câteva zile fără conectare la monitorul de respirație și monitorul de apnee. Deși, de regulă, nu este necesară achiziția acestor aparate pentru uz casnic, unii părinți fac acest lucru pentru a nu-și face atât de multe griji în ceea ce privește starea copilului.

Copil prematur. Răspunsuri la întrebările ce vă îngrijorează

Cum să ne convingem că micuțul crește și se dezvoltă normal? 

Particularitățile de creștere și dezvoltare sunt individuale pentru fiecare copil. Dacă bebelușul dumneavoastră a venit pe lume înainte de termen, el va trebui să-și ajungă din urmă semenii. De aceea, trebuie să calculați vârsta copilului nu din ziua în care s-a născut, ci din termenul de 40 de săptămâni de la concepere și, în corespundere cu această vârstă ”corectată” puteți evalua creșterea și dezvoltarea copilului.

De exemplu, dacă copilul s-a născut cu 16 săptămâni în urmă, cu 8 săptămâni înainte de termen, vârsta lui ”corectată” va fi de 8 săptămâni. Dacă considerați că bebelușul înregistrează o oarecare stagnare în ceea ce privește dezvoltarea, consultați medicul pediatru. În cazul în care copilul nu se confruntă cu alte probleme de sănătate, el își ajunge semenii undeva în jurul vârstei de doi ani.

Unde ne putem adresa după ajutor și sfat? 

Dacă sunteți deja acasă, dar aveți nevoie de ajutor sau un sfat vă puteți adresa:

  • La spitalul unde ați stat internată. Multe spitale dispun de centre consultativ-diagnostice. De asemenea, vă puteți înțelege ca să vă viziteze cu regularitate un lucrător medical specializat.
  • La centrul medical unde se regăsesc specialiști de orice profil.  
  • De asemenea, puteți apela la medicul pediatru de sector.

Plus la toate, puteți beneficia de ajutor în cadrul organizațiilor de caritate specializate sau celor ce acordă ajutor părinților ce au copii cu probleme de sănătate.