mamaplus

Care sunt valorile normale ale perimetrului cranian la bebeluși în primul an de viață

-
//
22.08.2020

Dimensiunea capului bebelușului este un indicator esențial în stabilirea stării sale de sănătate. În primii doi ani de viață ai copilului, circumferința capului este măsurată la fiecare control întrucât după această vârstă capul nu mai crește considerabil. Dimensiunea craniului este un parametru care indică statusul neurologic și reflectă felul în care s-a dezvoltat creierul.

Încă din timpul sarcinii, perimetrul cranian al copilului este măsurat prin ultrasonografie. În urma măsurătorilor se determină dacă bebelușul are capul prea mare sau prea mic sau dacă se încadrează în parametrii normali de dezvoltare. La naștere (la termen) un bebeluș ar trebui să aibă perimetrul cranian de 34 cm (+/- 2). Capul se măsoară la nivelul sprâncenelor și a protuberantei occipitale. În primele 3 luni de viață capul bebelușului va crește cu 2 cm (0,6 cm pe lună). De asemenea între 3 și 6 luni perimetrul se va mai mări cu încă 2, iar în următoarele 6 luni (între 6 și 12 luni) capul bebelușului va mai crește cu încă 2 centimetri.

Circumferința craniană poate fi influențată de factori genetici, dar și de factori prenatali precum malnutriția fetală și maternă, sarcina multiplă sau greutatea pe care o are bebelușul la naștere. Când un copil se naște cu capul mai mic decât valorile admise ca normale, se pune diagnosticul de microcefalie. În caz contrar, când capul este mai mare decât valorile stabilite de OMS, este vorba despre macrocefalie. În ambele cazuri dezvoltarea necorespunzătoare poate fi cauzată de anomalii cromozomiale, dar nu numai. Cadrul medical este cel care stabilește diagnosticul și planul de tratament în urma investigațiilor medicale.

Mai jos puteți vizualiza intervalele perimetrului cranian în funcție de vârstă și sex în primele 12 luni de viață, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

mamaplus