Familia este cel mai confortabil și cald loc de pe Pământ. Și aici te simți cu adevărat fericit!
Părinți fericiți, copil fericit - de la acești oameni este greu să-ți iai privirea, deoarece sunt frumoși și de succes. Eroii noștri de astăzi este familia Chișlaru – Alexei, Ina și fermecătoarea lor fetiță Suzy.
Alexei, Ina, atunci când ați făcut cunoștință ați înțeles imediat, că sunteți făcuți unul pentru celălalt?
Greu de spus, noi nu ne-am gândit la aceasta când am făcut cunoștință, pur și simplu savuram procesul și totul a venit de la sine.
Ce amintiri v-au rămas despre sarcină: Cum v-ați pregătit, ce ați citit?
Ina: De sarcină ne amintim cu mare drag, și deja îmi este dor de acea perioadă. Totul a fost atât de ușor, atât de frumos! Am făcut yoga, am mers la bazin. Împreună cu soțul mergeam la medic, am făcut școala pentru tinerii părinți, ambii am citit cărți, asta pentru că tata trebuie să știe totul despre copilul lui, începând de la concepere. Într-un cuvânt – mai vreau o dată! Din literatura citită, aș putea evidenția următoarele cărți: ”După trei e deja tîrziu”, ”Dezvoltarea creierului copilului”, ”Enciclopedia părinților” și ”Miracolul Montessori”.
Ce a fost cel mai dificil din acel moment, când a apărut fiica?
Nu a fost nimic dificil, stilul de viață s-a transformat fără mare stres pentru noi. Probabil, aș putea spune, că în prima perioadă nu a fost dificil, ci un pic neobișnuit faptul, că acum nu dispunem de timp liber 100%, a mai apărut încă o voce în casă, pe care trebuie să o ascultăm!
Cum credeți, de la ce vârstă trebuie să înceapă educația copilului?
Educația – presupune impunerea forțată a tradițiilor, obișnuințelor, etichetei, etc.. Fără aceasta, așa sau altfel nu se poate, noi însă ne străduim deocamdată să nu educăm copilul, ci să-i oferim dragoste și tandrețe. De asemenea, dezvoltăm copilul prin toate metodele accesibile: ne jucăm, înotăm, dansăm.Undeva am citit un citat, care astăzi este un reper important în relația cu fiica: ”nu educați copilul, educați-vă pe sine – oricum copilul va semăna cu voi”. Apropo, dezvoltarea copilului începe din burtica mamei, suntem siguri de acest lucru!
Care este rolul tatălui în educația fiicei?
Deocamdată rolul tatălui în educația fiicei se limitează la jocurile vesele, el o hrănește seara, înoată cu ea de dimineață și schimbă scutecul în lipsa mamei. Totul însă urmează!
Deseori în familie, rolurile dintre mamă și tată sunt divizate în felul următor – unul este sever, altul bun. Considerați corect acest lucru?
Noi considerăm, că în așa fel rolurile categoric nu trebuie divizate, este greșit. Părinții trebuie să aibă principii comune în dezvoltarea copilului lor, în educație, în caz contrar nu va ieși nimic bun.
Fiica a spus deja primul cuvânt?
Probabil, la fel ca și majoritatea copiilor, ea spune ”Dă”, chiar dacă o face în mod deosebit: ”Dăi”. Sau trecutul tatălui de club și-a lăsat amprenta, sau faptul că noi discutăm cu ea și în limba rusă și în română, iar ea mixează cuvintele în felul său!
Care acum sunt ocupațiile preferate pentru voi trei?
Ocupația preferată - e să ne trezim împreună în week-end! De asemenea ne place să înotăm și să ne jucăm cu fiica de-ascunselea.
Continuați fraza – ”familia începe de la...”
Noi nu știm! La noi a început de la faptul că ne simțeam confortabil alături 24 de ore din 24 și acest lucru nu ne plictisea. Iar dezvoltarea relațiilor depinde deja de răbdare, voința de a te schimba, de a recunoaște propriile greșeli, abilitatea de a vedea situația cu ochii partenerului și multe altele! Cu siguranță, despera aceasta au fost scrise sute de cărți, cu lux de amănunte!