De Crăciun, toate drumurile duc spre casă, spre părinți, bunici și rudele apropiate.  Această sărbătoare îi unește pe toți în jurul unei mese festive, cu bucate tradiționale și vin fiert.  

Tradiții de Crăciun în Moldova

Cele mai frumoase momente ale sărbătorilor de iarnă sunt cele care au legătură cu tradiția. Vedeți care sunt tradiții de Crăciun în Moldova:

Una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun este păstrarea luminii. Sărbătoarea Nașterii Domnului este strâns legată de solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Deși acest obicei mai este păstrat de foarte puțini locuitori ai zonei, în unele sate, oamenii încă mai trudesc pentru păstrarea luminii. În seara de Ajun, moldovenii aprind un rug din busteni pentru a ține cât mai mult lumina.

Tradiția celor 12 Apostoli. Înainte de Crăciun, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare. Toate preparatele sunt așezate pe masă în seara de Ajun, amintind de Cina cea de taină. În Ajunul Crăciunului femeile coc un colac sub formă de coroană, simbolizând coroana lui Iisus.

Colindul în zona Moldovei este una din cele mai vechi tradiții și se respectă până și în ziua de azi, atât la sate, cât și la oraș.

Tradiții de Crăciun în Moldova

Există o pregătire în prealabil a numărului de colinde și a colindătorilor, a alegerii lor, dar și o pregătire temeinică a costumelor populare pentru căluț, capră sau urs. Se stabilește dinainte traseul, pentru ca nicio casă să nu rămână necolindată. Sunt răsplătiți de săteni cu mere, nuci, colaci sau bomboane.

Crăciunei de Crăciun. În Ajun, femeile coc bucăți de aluat, modelate în formă de opt incomplet. Acestea poartă numele de colăcei. Ei sunt agățați pe perete, lângă icoane, unde rămân până la echinocțiul de primăvară, în 23 martie. Colăcelul copt în Ajunul Crăciunului este luat apoi de bărbatul casei când iese la arat. După ce prima brazdă este trasată, bărbatul rupe Crăciunelul în trei bucăți, dintre care una o pune sub brazdă. O altă bucată o dă animalelor din gospodărie, iar pe cea de-a treia o mănânca el.

Tradiții de Crăciun în Moldova

Sursa: craciun.teotrandafir.com