În dragoste e ca la parcul de distracții, cu urcușuri și coborâșuri, fericire și durere, realizări și dezamăgiri, acceptări și reproșuri. Sunt relații care rezistă în timp, se dezvoltă și continuă să privească în viitor. Și sunt altele care s-au destrămat sau sunt în prag de ruptură. Prin ce etape trece un cuplu, cum să depășim situațiile de criză, ce facem după apariția copiilor și cum să păstrăm ”flacăra” aprinsă, am aflat de la psihologul, Valentina Zeneliuc.
Prin ce etape trece o relație de cuplu?
De regulă, o relație de cuplu începe, în primul rând, de la atracția dintre parteneri care trezește interesul reciproc. Bărbatul preferă mai mult partea fizică a femeii, este atras de corpul ei, frumusețea exterioară, anumite particularități fiziologice. Iar femeia este atrasă, la prima etapă, de inteligența bărbatului și maniera de a o aborda. Aici este important ca femeia să permită bărbatului să o curteze, să înțeleagă dacă au ceva în comun și să poată forma o relație de lungă durată. La această etapa, femeia și bărbatul comunică foarte mult, se cunosc din diferite perspective, își expun doleanțele, durerile, amintirile și înțeleg nivelul de dezvoltare al fiecăruia.
Astfel apare confortul, a doua etapă. Ambii se trag unul spre altul și femeia simte un confort alături de bărbat, iar bărbatul devine grijuliu și oferă prioritate acestei femei în viața lui, apar emoții de afecțiune și căldură.
La a treia etapa bărbatul atrage atenția asupra inteligenței femeii și oferă o importanță părerii ei, o ascultă și descoperă lumea ei, iar femeia începe să pună prioritate asupra fizicului bărbatului, îl recunoaște după postură, siluetă, coafură. Apar expresiile, de genul: ”Ia, uite ”al meu” vine…” Aici este epata de recunoaștere și confort reciproc.
Apoi apare rutina care de obicei înghite tot romantismul și entuziasmul relației. Aici este foarte important să țineți mâna pe puls și să vă reinventați în relația dată. Nu vorbim despre relații distructive, ci anume despre dependența emoțională, atunci când doar unul dintre parteneri depune efort și celălalt se lasă cucerit.
Pentru că, dacă observați că începeți să trageți carul de unul singur într-o relație, face-ți o pauza, resetați valorile, vedeți ce se întâmplă cu stima de sine, și continuați drumul de unul singur până găsiți persoana potrivită care are aceleași valori și necesități.
De ce unele cupluri rezistă în timp și altele nu?
Cuplurile care au valori și necesități similare rezistă în timp. Ei creează codul moral al relației și comunică foarte mult. E simplu, ambii sunt interesați să păstreze relația și să trăiască momente frumoase împreună, sunt o echipă, depun efort conștient, merg la compromisuri, iartă și își asumă responsabilități, trăiesc obligațiunile. E simplu, ori mergem împreună, ori fiecare pe drumul său.
Ce putem face pentru a avea o relație fericită? Care ar fi tehnicile eficiente?
Comunicarea e pe primul loc, setarea codului moral al relației (Ce-mi doresc de la relație? Cum să mă comport? Care sunt limitele? Ce nu ți-ar plăcea? etc.) fiecare îl creează din propria perspectivă. Visele comune și realizarea lor contează foarte mult. La fel de importante sunt încrederea, stima de sine și față de partener. De asemenea, fiecare are dreptul libertate, spațiul propriu unde și-ar reîncărca bateriile și ar trăi emoții noi în afara cuplului. Atunci ar avea loc un schimb de experiență care va ține interesul conectat. Nu uitați de grija unuia față de altul: bărbatul tău este salvatorul numărul 1, iar femeia ta este susținătoarea ta numărul 1. Creați un plan comun de dezvoltare a relației voastre în timp, pentru cel puțin 3 luni. Va fi vesel, distractiv și vă va uni. O relație fericită se ascunde în armonie și capacitatea de implicare în măsura egală a partenerilor.
Ce putem face, atunci când ne simțim deconectați emoțional?
E simplu, avem nevoie de odihnă, de o pauză în liniște și meditație, sau activități legate de propria persoană fără implicarea partenerului. Aici este nevoie de înțelegere, încredere și foarte multă răbdare. Atunci când simți această deconectare emoțională, este foarte important să spui despre ceea ce simți și te face să suferi sau să fii pasiv în relație. Dacă activitățile tale preferate nu te ajută, atunci mergi la un specialist care te va ajuta să înțelegi ce se întâmplă cu tine în momentul acesta. Nu evitați aceste stări și imediat ce le simțiți timp mai îndelungat, și anume 2-3 săptămâni, bateți alarma, poate fi vorba despre o depresie, sau alte cauze serioase care afectează starea psihoemoțională. Este necesar, în primul rând, să depistați cauza, apoi găsiți remediu acestei stări.
Ce se întâmplă după apariția copiilor?
Apare o responsabilitate enormă în subconștient și conștient, apar nopțile nedormite și crizele nervoase din partea partenerilor. Zona de confort devine acaparată, toți își doresc somn și timp pentru propria persoană. Este foarte important să planificați activitățile în așa mod, încât să găsiți timp pentru cuplu. Să petreceți timpul împreună, să vă ajutați să scăpați de stres și să aduceți aminte de primele etape ale relației.
Cât sunt de importante relațiile intime într-un cuplu?
Relațiile intime joacă un rol important între parteneri, de obicei în marea majoritate a cazurilor, conflictele apar din cauza insatisfacției unuia din parteneri. Atrageți atenția cu mare grijă asupra acestui punct în viața voastră. Reinventați-vă, încercați ceva nou și interesant, nu lăsați ca oboseala și rutina să vă răcească. Discutați despre ce ați dori să faceți, unde și cum… Țineți-vă conectați la toți 220 W, astfel veți fi cei mai fericiți și împliniți.
Cum trebuie să controlezi Vs. reacționezi la gelozie?
Dacă aveți implementat codul moral al relației e ușor să gestionezi crizele de gelozie. În primul rând, cunoști ce trebuie să faci ca să eviți așa situații. În al doilea rând, comunici calm atunci când trec emoțiile negative. Depui efort să explici ce te-a deranjat și cum se poate de evitat în viitor conflictul urmat de o criza de gelozie.
Cum facem față crizelor în cuplu?
Totul depinde de tipul crizei, dacă problema este gravă, adresați-vă unui psiholog de cuplu. Dacă o ceartă ordinară, pur și simplu, odihniți-vă unul de celălalt, mergeți în camere diferite, faceți activități separat. Luați o pauză ca să înțelegeți ce se întâmplă cu propria persoană. Și nu uitați totul ce se întâmplă, e spre bine. Trebuie să treceți prin multe situații ca să vă conectați și mai mult. Răbdarea, înțelegerea, încrederea și comunicarea duc la o dragoste conștientă și profundă. Visați, credeți, creați și învingeți împreună.
Sursa: Mamaplus.MD