Cu toții știm că urgențele medicale le putem soluționa, apelând numărul 112. Cu toate acestea, de prea multe ori contactăm serviciul de urgență în situațiile pe care le putem gestiona chiar noi. Trebuie doar să știm cum procedăm în cazul micilor accidente, care nu necesită manevre de resuscitare, dar pe care nici nu le putem lasă să evolueze.

Cum oferim primul ajutor atunci când nu este nevoie de 112

Imaginați-vă unul dintre scenariile următoare: copilul dumneavoastră s-a lovit cu o minge în nas la fotbal și sângerează, s-a tăiat sau are o așchie în deget. Ați călcat strâmb sau v-a înțepat o insectă. Nu vi se pare o situație care necesită intervenția specialiștilor care răspund la numărul de urgență, nu? 

Și, totuși, cum procedați în aceste situații? Iată care sunt variantele de reacție corectă la scenariile de mai sus și nu numai:

1. Sângerare nazală

Dacă vă curge sânge din nas, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă aplecați în față, pentru a nu înghiți sângele. Apoi, aplicăți pentru 5 minute presiune la baza piramidei nazale (prindeți nasul între degete, astfel încât să simțiți atât osul, cât și partea moale a nărilor). Nu verificați înaintea terminării celor 5 minute. Ajustați presiunea, astfel încât în această perioadă să nu se mai scurgă niciun firicel de sânge. 

Dacă este nevoie, repetați și a doua oară exercițiul, dar de dată această pentru 10 minute neîntrerupte. Complementar acestei metode puteți aplica gheață în partea superioară a piramidei nazale.

2. O tăietură la deget

Puneți degetul sub jet de apă și apoi spălați-vă cu săpun. Nu esteneapărat să fie antibacterian, dar este de preferat să conțină cât mai puțini parfumanți, pentru a reduce usturimea. Nici unguentul cu antibiotic nu este obligatoriu, însă dacă urmează să efectuați o activitate ce presupune murdărire, ar fi bine să-l aplicăți după ce ați spălat tăietură. Tot pentru a feri rana de murdărire este necesară și aplicarea unui plasture.

Cum oferim primul ajutor atunci când nu este nevoie de 112

3. Eliminarea unei așchii

O așchie lăsată prea mult sub piele se poate infectă, caz în care este necesară vizitarea unui medic. Pentru a preîntâmpina acest lucru, primul lucru pe care îl aveți de făcut este să încercați, după ce v-ați spălat pe mâini, să stoarceți așchia. Dacă nu funcționează, încercați cu un ac și o penseta.

După ce ați dezinfectat (preferabil cu betadina) zona și instrumentele, încercați să tăiați pielea de deasupra așchiei cu acul sau forfecuță de unghii și apucați corpul străîn cu penseta. Atenție, zona se dezinfectează și după terminarea operațiunii!

4. Entorsă

Odihnă, gheață, compresie și suspendare sunt cei patru pași de realizat în caz de entorsă.

În primul rând, odihniți-vă articulația afectată și puneți gheață. Dacă trebuie să vă deplasați, încercați să nu călcați pe ea. 

Vă puteți ajuta de o carja sau un baston. Imobilizați-o cu un bandaj elastic compresiv. De asemenea, se recomandă că în primele 48 de ore să țineți cât mai mult piciorul ridicat deasupra nivelului inimii.

Cum oferim primul ajutor atunci când nu este nevoie de 112

5. Opriți diareea

În anumite cazuri, singurul leac este timpul. Organismul încearcă să scape de o infecție sau de ingestia a ceva rău, astfel debarasandu-se de toxine și bacterii. Totuși, dacă diareea durează prea mult, cereți ajutor medical.

Ce altceva mai puteți face? Aveți grijă să nu vă deshidratați, luați probiotice (bacterii „bune”) și urmați o dietă adecvată. Sunt recomandate pâinea prăjită, bananele, orezul și merele.

6. Tratați greață

Sarcina, vertijul, răul de mișcare, infecțiile digestive, reacția la anumite medicamente sau alcool sunt cele mai frecvente motive ale apariției gretei. Cea mai bună metodă de rezolvare este identificarea cauzei.

Exercițiile de respirație pot ajută la ușurarea senzației de greață. La fel și vitamina B6 sau ghimbirul. De asemenea, în funcție de cauza, se recomandă și medicamente antiemetice sau antihistaminice.

Cum oferim primul ajutor atunci când nu este nevoie de 112

7. Mușcături de insecte

Pentru a vă ușura durerea, mâncărimea, arsura sau umflătură, aplicăți un pachet de gheață pe locul înțepăturii. 

Pentru a preveni deteriorarea țesutului, se recomandă că aplicarea gheții să se facă alternativ. Respectiv 20 de minute - da, 20 − pauză.

8. Arsura

Arsurile minore pot fi tratate acasă. Spălați zona arsă cu apă rece timp de câteva minute. 

Atenție! Nu folosiți gheață pentru a răci o arsura. Gheață poate provoca rapid degeraturi atunci când este utilizată pe o arsura, pielea fiind deja deteriorată. 

După aceea, aplicăți un unguent de arsură sau spray pentru durere. Dacă este necesar, puteți lua ibuprofen sau acetaminofen pentru ameliorarea durerii.

Cum oferim primul ajutor atunci când nu este nevoie de 112

Sursa: farmaciata.ro