Chiar și fără nicio legătură cu noul virus sau cu cel gripal, de cele mai multe ori, la începutul și la sfârșitul iernii foarte mulți dintre noi încercăm să ne întărim imunitatea. Fie prin adaptarea alimentației, fie prin administrarea de vitamine.

Obiceiul este însă un cuțit cu două tăișuri. Atunci când nu sunt recomandate de către medic și sunt administrate în exces, haotic, vitaminele pot avea efecte negative asupra organismului.

Pe scurt, aparent banale, chiar și vitaminele impun un consult la specialist și un set de analize.

Lipsa energiei, stările de apatie sau de somnolență și lipsa poftei de mâncare sunt doar câteva dintre motivele pentru care multe persoane merg la farmacie, cer, primesc şi apoi își autoadministrează suplimente de vitamine. Greşit, spun medicii.

Ștefan Costescu, medic generalist: „E foarte important să nu luăm singuri, pentru că nu toți integrează le fel de bine aceleași sulimente. Atunci este bine să facem o dozare la medic se fac unele dozări, se vede care e nivelul de la care se pornește și se trece la suplimentare cu anumite produse și se fac urmăriri în timp.”

Alimentația diversificată și echilibrată poate fi soluția. Portocalele, grapefruit-ul, lămâile, mandarinele și clementinele sunt surse bogate în vitamina C, care are rol antioxidant, stimulează producția de colagen și întărește imunitatea.

Complexul vitaminic B poate fi asigurat din legume precum fasolea, salata verde, lintea sau mazărea.

Lygia Alexndrescu, nutriționist: „Vitamina E în pește, vitamina A în tot ce înseamnă morcovi și legume închise la culoare, mai avem vitamina P, în cereale, nuci, semințe.”

Şi astfel reuşim să stăm departe de farmacii. Ceea ce este foarte bine, dacă analizele nu cer altceva.

Lygia Alexndrescu, nutriționist: „Nu suplimentăm vitamine, mai ales vitamina B, până nu vedem care e nivelul lor în sânge. Vitamina E nu se ia mai mult de 10 zile pe lună, doar dacă este recomandată de către medic. Pe vitamina C se face excese mari tocmai pentru rolul de antioxidant. Avem nevoie de 200 mg pe zi și luăm 500 de grame, 1000 pe zi dacă această suplimentare e făcută pe termen scurt, efectul e benefic. Dar dacă e făcută pe termen lung, atunci pot apărea diferite efecte de tipul litiazei renale, biliare. Excesul de vitamină B12 poate duce la aceleași simptome ca cele ale carenței. Pot apărea parestezii, amorțeli, furnicături, amețeală, greață, disconfort, stare de leșin.”

Pe scurt, din meniul zilnic nu trebuie sa lipsească legumele și fructele în stare crudă sau preparate termic. În rest, nimic fără acordul medicului.