Timpul petrecut în fața ecranului a ajuns să fie deja o normă de actualitate. Dar cât timp, se recomandă să petreacă în fața ecranului un copil sub 6 ani? Evenimentele care se întâmplă în lume în această perioadă, îi fac pe părinți să se îngrijoreze în legătură cu timpul petrecut de copiii lor cu ochii în ecrane, fie că e vorba despre telefon, tabletă sau televizor…  Clinica oftalmologică ProMED (OftalmoCorrect) activează de 18 ani în domeniu, iar această experiență a confirmat faptul că dispozitivele cu ecran digital prezintă riscuri pentru copii.

Asociația Americană de Pediatrie susține că timpul petrecut în fața dispozitivelor cu ecran nu trebuie să reducă din timpul dedicat activităților fizice sau din timpul interacțiunilor sociale.

”Dar ce sa fac, copilul meu stă toată ziua cu ochii lipiți de ecran”

Despre afecțiunile care pot apărea la copiii care stau cu orele în fața ecranelor digitale ne vorbesc specialiștii oftalmologi. Medicii recomandă ca, în cazul copiilor care au împlinit vârsta de 2 ani, expunerea cumulată zilnic la orice ecran digital - televizor, calculator, tabletă - să fie de maxim 20 minute, iar după vârsta de 6 ani - 60 de minute. În cazul copiilor mari și adolescenți, cumulativ 2 ore pe zi, pentru a preveni astfel riscurile apariției unor tulburări de vedere. 

Privitul la ecran solicită mecanisme complexe vizuale, pe care copiii nu le au dezvoltate pe deplin. Lipsa contururilor, contrastul nu foarte bun, strălucirea și reflexiile ecranelor digitale suprasolicită și încordează ochii copiilor.

Care sunt riscurile pentru copiii care stau multe ore în fața ecranelor? 

mamaplus

Efectul acestui tip de comportament și al folosirii prelungite a ecranelor are impact negativ asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor. Apar în ultimul timp multe probleme legate de postura anormală pe care o au copiii la calculator, cu dureri de spate, de gât, probleme legate de sedentarismul prelungit - cu scăderea capacității de efort fizic, creștere în greutate - și, desigur, probleme vizuale. Folosirea îndelungată, înainte de culcare a dispozitivelor digitale duc la insomnii, uneori coșmaruri, stare de iritabilitate și agitație, mai ales la copii. Suferă calitatea somnului, a abilităților de socializare, crește riscul aparițiilor bolilor cardiace și a obezității.

De asemenea, utilizarea de la vârste mici a dispozitivelor digitale, în special cu dimensiuni mici, ținute aproape de ochi, duc în timp la apariția unor probleme serioase vizuale. S-a constatat apariția unor cazuri acute de strabism - „ochi încrucișați” - după utilizarea prelungită de către copii cu vârsta sub 5 ani a telefoanelor mobile, ținute la o distanță de sub 20 cm.

Studiile facute recent arată un procent îngrijorător de copii depistați cu miopie și care își petrec foarte mult timp în fața unui ecran. Soluția în aceste cazuri este evidentă: întreruperea utilizării acestor dispozitive.

Probleme de vedere la copii, semne care trebuie să pună pe gânduri

Dacă observați nerelguli sau anumite simptome specifice, cereți sfatul unui medic oftalmolog! Există situații în care părinții nu își dau seama că copilul are o problemă până când copilul nu începe să acuze dureri de cap și oboseală. Totuși, unele semne indică probleme de vedere la copii si pun părinții în gardă:

  • Înclinarea capului atunci când copilul se uită mai atent la ceva. Este un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau de strabism.
  • Acoperirea cu mânuța sau închiderea unui ochi în timpul privitului la TV.
  • Lăcrimatul în exces. Acesta poate avea mai multe cauze.
  • Frecatul ochilor (în afară de momentele în care sunt obosiți sau le este somn). Dacă o fac foarte des, este un semn clar de o oboseală a ochilor, un deficit de vedere.
  • Fotosensibilitatea. Copiii care nu suportă expunerea la lumină puternică.
  • Nevoia de a ține foarte aproape de ochi cărțile cu imagini sau pe cele de colorat.
  • Durerile frecvente de cap. La copii, au mai multe cauze și explicații, dar pot fi si afecțiuni oculare.
  • Simptomele evidente ale unor probleme de vedere la copii, cum ar fi roșeața ochilor mai multe zile la rând, mișcarea anormală a ochilor, privirea încrucișată, etc. nici nu se discută.

Acestea sunt motive pentru care obligatoriu trebuie solicitate investigații si consultația oftalmologului.

Recomandările oftalmologilor

Cercetătorii din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la sănătatea oculară, deoarece numărul copiilor care au nevoie de ochelari s-a dublat în ultimii 10 ani. Experții consideră că petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor poate provoca diferite probleme de vedere la copii, adolescenți și adulți tineri. Strabismul, hipermetropia şi astigmatismul se pot manifesta din pruncie, miopia însă mai frecvent apare la vârsta de 6-7ani.

mamaplus

Sfaturi importante:

  • Control oftalmologic nu mai puțin de 1 dată pe an. Un diagnostic exact, presupune un control repetat, atunci când mușchii oculari la copil se maturizează.
  • Elaborarea unui regim personalizat a igienii văzului pentru cei cu risc mărit de apariție a tulburărilor vizuale.
  • Efectuarea tratamentelor pentru relaxarea mușchiului ciliar, în cazul efortului vizual sporit sau a oboselii oculare.
  • Urmarea curelor de tratamente vizuale pentru cei cu probleme deja existente: ochi leneș, miopie, hipermetropie sau strabism.
  • Stabilirea unei corecții potrivite pentru un excelent confort fizic și vizual.

Clinica oftalmologică ProMED (OftalmoCorrect) vă pune la dispoziție:

  • Examinări oftalmologice pentru copii și adulți                                                  
  • Specialiști pentru copii: oftalmolog, neurolog, ortoped, psiholog, logoped                                  
  • Tratamente oculare, tratamente pentru durere, coloană și ținută

Rețeaua de patru clinici cu 18 ani de experiență, echipament performant, investigații cu precizie. Rețeaua de Clinici ProMed oferă servicii medicale complete, tratamente și interventii chirurgicale accesibile.

ProMED Family Center
Chișinau, str. N. Costin, 44/1
Telefon: (+373 22) 71 92 52

ProMed Family & Kids
Chișinau, str. I. Creangă, 24/1
Telefon: (+373) 799 90 382

OftalmoCorrect ProMED, Clinica de Oftalmologie 
Chișinau, str. M. Costin, 13/1
Telefon: (+373 22) 71 92 52

LASER ProMED Center, Clinica de Medicină Estetică  
Chișinau, str. M. Kogalniceanu, 66
Telefon: (+373) 79 337 780

Facebook
Site