Cercetătorii identifică ochii roșii ca simptom al noului coronavirus. Monica Pop, medic oftalmolog, este de părere însă că virusul este prezent în secreția lacrimală a tuturor pacienților.

Ochii roșii sunt un posibil simptom al coronavirusului. Astfel, potrivit cercetătorilor, conjunctivita a fost identificată la 10% - 15% dintre infectări. De asemenea, pacienții cu conjuctivită și keratoconjunctivită sunt tratați ca potențiale cazuri COVID.

Monica Pop: Atâta timp cât se găsește virusul în nazo-faringe, prin canalul lacrimo-nazal, virusul trece

„După cercetări făcute la începutul pandemiei, aproximativ 4% din pacienții cu COVID debutează cu conjuctivită. Astfel încât, când apare o conjuctivită, nu poți ști dacă nu e boala aceasta. Și e normal să fie așa și sunt mult mai mulți decât 4%, pentru că atâta timp cât se găsește virusul în nazo-faringe, prin canalul lacrimo-nazal, virusul trece.

Părerea mea este că toți pacienții care au COVID au virusul și în secreția conjuctivală, astfel încât să și producă efecte. Așa că nu e obligatoriu să aibă conjuctivită, dar virusul se găsește și în secreția lacrimală și pentru asta am insistat cu igiena foarte serioasă și a ochelarilor și a mâinilor și a ochilor, astfel încât să nu se transmită pe această cale”, a declarat Monica Pop.

Ochelarii de protecție reduc riscul de infectare

Medicul a adăugat că este adepta purtării ochelarilor în locurile publice, chiar și în cazul celor care nu au vicii de refracție. O pereche de ochelari de protecție și masca pusă pe sub ochelari pot reduce semnificativ riscul de infectare. 

Pe de altă parte, Monica Pop subliniază faptul că cele mai bune măsuri constau în responsabilizarea populației. 

„Eu cred că trebuie pus accent pe responsabilizarea oamenilor decât pe spaima lor!”, a concluzionat medicul.