Nu așteptați să apară semnele de diabet pentru a lua măsuri. Când asta se întâmplă este deja prea târziu, este părerea profesorului de diabetologie Constantin Ionescu-Târgoviște. Medicul are câteva sfaturi pentru cei care nu doresc să ajungă să îngroașe rândurile diabeticilor.
Când apar manifestări care anunță diabetul – sete intensă, foame, urinat abundent, pierdere în greutate, boala este deja evoluată. Așa că prevenția e esențială, iar sfaturile de mai jos vă pot fi de mare ajutor.
- Regula de bază după care trebuie să vă ghidați: persoanele peste 50 de ani (în special) trebuie să își facă anual o glicemie, iar dacă aceasta are o valoare peste 100 mg/dl trebuie să meargă la un specialist.
- Consumați cât mai multă mâncare naturală luată de la piață, de la țărani, nu din marketurile mari, care sunt pline de produse făcute să stea mult în rafturi, cu mulți aditivi, care dau efect negative, ce cresc frecvența obezității și a diabetului. În plus, sunt bogate în calorii și dezechilibrate din punct de vedere nutritiv.
- Faceți mișcare cât mai mult posibil!
- Verificați-vă greutatea săptămânal! Dacă observați că ați luat în greutate, luați măsuri imediat. Orice creștere în greutate care nu durează de multă vreme poate fi întoarsă din drum, însă orice exces ponderal important nu mai poate fi decât foarte greu combătut.