Din cauza pandemiei, tot mai multe femei din Moldova refuză consultațiile medicilor ginecologi și încearcă tot felul de tratamente miraculoase de pe internet. Drept consecință, pe rețelele sociale și pe site-urile comerciale au apărut un șir de anunțuri cu soluții-minune împotriva afecțiunilor ginecologice, cum ar fi ”tamponașele terapeutice” care s-ar presupune că tratează erozia colului uterin sau chiar infertilitatea. Chiar dacă își dau seama de anumite consecințe, femeile de la noi se arată interesate de aceste remedii și le achiziționează. În consecință, ajung la ginecolog, însă cu un șir mult mai lung de probleme decât la etapa inițială.
”Asta este temporar – pe o săptămână, pe două săptămâni. Nu este mai mult. Toate aceste preparate au indicații și contraindicații. Atâta timp cât nu cunoști un diagnostic sigur este foarte greu ca să tratezi.”, susține medicul onco-ginecolog, Neonila Casian într-un reportaj realizat de Canal 2.
Ceea ce nu cunosc femeile care cumpără online tamponașe sau geluri de origine dubioasă este că aceste produse tratează doar simptomele afecțiunii de care suferă.
”Am avut cazuri diverse. Sunt paciente care se tratează în general pe internet și apelează la medicii ginecologi cu diferite maladii și dereglări, iar nouă medicilor ne vine foarte greu să corelăm această situație.”, a mai adăugat specialista.
70% dintre femeile din Moldova ajung la ginecolog cu cancer de col uterin în stadiu avansat
Ceea ce ar părea a fi o vaginoză bacteriană sau chlamidioză, în realitate ar putea fi o boală mult mai gravă. Cu părere de rău, în cele mai multe cazuri femeile de la noi ajung prea târziu la ginecolog.
”Nu știi ce tratezi. Aceste eliminări pot să aibă diferite cauze. Ar putea fi un proces inflamator banal sau eliminări de origine venerică, boli sexual-transmisibile, poate fi chiar și un cancer. Ne pare rău, dar 70% dintre paciente se adresează cu cancer de col uterin în stadiu avansat. O pacientă care s-a adresat la noi târziu, pe motiv că ea singură se ducea la farmacie, procura diferite medicamente. Două săptămâni se trata cu supozitorii de un fel, în altă săptămână cu altceva. A ajuns la medicul ginecolog peste jumătate de an…”, conchide onco-ginecologul Neonila Casian.
Chiar dacă e pandemie și aveți unele temeri, nu ezitați să vă adresați la medicul ginecolog, pentru că urmările ar putea fi dureroase. Tratamentul de sine stătător nu are niciodată rezultate bune.