Un grup de cercetători din Marea Britanie, Franța, Hong Kong și Finlanda au realizat un studiu pentru a demonstra cât de importantă este purtarea măștii de protecție ca mijloc de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Studiul internațional arată că purtarea măștii medicale ar putea fi mai eficientă decât izolarea.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au studiat mai multe măsuri de prevenție: izolarea, distanțarea socială și purtarea măștii, însă au pornit de la premisa că 1% din populație este deja infectată cu virusul.
Astfel, aceștia estimează că în condițiile în care 80% din populație ar purta mască, 60.000 de oameni ar muri într-o perioadă de 500 de zile, însă dacă se aplică doar măsura izolării, în același interval de timp ar muri 180.000 de oameni.
Un alt scenariu scenariu prevede că bilanțl ar fi mlt mai mare iar răspândirea virusului ar fi incontrolabilă dacă doar 50% din populație ar purta mască. Însă o estimare îmbucurătoare prevăzută în studiu este cea conform căreia dacă 90% din populație ar purta mască, virusul ar dispărea în 50 de zile.
La momentul transmiterii acestei știri, la nivel global au fost confirmate aproape 4 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, peste 265.000 de persoane au decedat, în timp ce aproximativ 1.315.000 au fost declarate vindecate.