Ciclurile menstruale neregulate și lungi în adolescență și la maturitate sunt asociate cu un risc mai mare de deces precoce (înainte de vârsta de 70 de ani), constată un studiu recent.
Aceste asociații au fost mai puternice în ceea ce privește decesele legate de bolile cardiovasculare și când ciclurile lungi și neregulate au fost prezente în mod constant în timpul adolescenței și pe tot parcursul maturității. De asemenea, asocierea a fost și mai puternică în rândul femeilor care fumau. Rezultatele evidențiază necesitatea de a considera ciclul menstrual ca un semn vital al sănătății generale la femei pe parcursul perioadei reproductive, spun cercetătorii.
Ciclurile anormale pot scurta viața femeilor
Ciclurile menstruale neregulate și lungi sunt destul de frecvente în rândul femeilor și au fost asociate cu un risc mai mare de boli cronice majore, inclusiv cancer ovarian, boli coronariene, diabet de tip 2 și probleme de sănătate mintală. Dar dovezi care să lege ciclurile menstruale neregulate sau lungi cu mortalitatea sunt puține.
Așadar, o echipă de cercetători americani și-a propus să evalueze dacă ciclurile menstruale neregulate sau lungi pe parcursul vieții sunt asociate cu moartea prematură (înainte de vârsta de 70 de ani). Descoperirile lor se bazează pe date colectate de la 79.505 femei în premenopauză (vârsta medie de 38 de ani), fără antecedente de boli cardiovasculare, cancer sau diabet, care au luat parte la Nurses' Health Study II.
Femeile au raportat durata obișnuită și regularitatea ciclurilor menstruale la vârste cuprinse între 14-17 ani, 18-22 ani și 29-46 ani. Pe parcursul a 24 de ani de urmărire, au fost documentate 1.975 de decese premature, inclusiv 894 de cancer și 172 de boli cardiovasculare.
După luarea în considerare a altor factori potențial influenți, cum ar fi vârsta, greutatea, stilul de viață și istoricul medical al familiei, cercetătorii au descoperit că femeile care au raportat întotdeauna cicluri menstruale neregulate au înregistrat rate de mortalitate mai mari decât femeile care au raportat cicluri foarte regulate în aceleași categorii de vârstă.
În mod similar, femeile care au raportat că durata ciclului lor obișnuit a fost de 40 de zile sau mai mult la vârstele de 18-22 ani și 29-46 ani au fost mai predispuse să moară prematur decât femeile care au raportat o durată obișnuită a ciclului de 26-31 zile în aceleași intervale de vârstă.
Aceste asocieri au fost cele mai puternice pentru decesele legate de bolile cardiovasculare decât pentru cancer sau decesul din alte cauze. Mortalitatea mai mare asociată cu ciclurile menstruale lungi și neregulate a fost, de asemenea, ușor mai accentuată în rândul fumătoarelor.
Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili cauza, iar cercetătorii indică unele limitări, cum ar fi bazarea pe amintirile participantelor în ceea ce privește caracteristicile ciclului menstrual, care poate nu au fost întru totul exacte, și potențialul ca alți factori nemăsurați să fi afectat rezultatele.
Cu toate acestea, punctele forte ale studiului au inclus numărul mare de participante cu o rată de urmărire ridicată de-a lungul mai multor ani și disponibilitatea datelor privind ciclul menstrual în trei puncte diferite pe parcursul duratei de viață în perioada reproductivă.
Cercetătorii spun că mecanismele care stau la baza acestor asociații sunt probabil legate de mediul hormonal perturbat și au concluzionat că rezultatele lor subliniază necesitatea ca medicii de familie să includă caracteristicile ciclului menstrual de-a lungul perioadei reproductive ca semne vitale suplimentare în evaluarea stării generale de sănătate a femeilor.
Ciclul neregulat: de ce apare și cum se tratează?
Ciclul menstrual mediu durează 28 de zile, deși poate fi puțin mai scurt sau mai lung (maxim 35 de zile). După pubertate, multe femei dezvoltă un ciclu regulat, dar nu este neobișnuit să varieze cu câteva zile de fiecare dată. Menstruația poate fi neregulată din mai multe cauze:
- pubertate - ciclurile ar putea fi neregulate în primii doi ani de la apariția menstruației;
- începutul menopauzei (de obicei între 45 și 55 de ani);
- sarcină timpurie;
- unele tipuri de contracepție hormonală, cum ar fi pilula contraceptivă;
- pierdere în greutate extremă sau creștere în greutate;
- exerciții fizice excesive sau stres;
- unele afecțiuni, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP) sau o problemă cu tiroida.
Tratamentul menstruației anormale depinde de cauza principală:
Reglarea ciclului menstrual. Hormoni precum estrogenul sau progestinul ar putea fi prescriși pentru a ajuta la controlul sângerărilor abundente.
Controlul durerii. Durerea ușoară până la moderată sau crampele pot fi diminuate prin administrarea unui medicament anti-durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen. Aspirina nu este recomandată deoarece poate provoca sângerări mai abundente.
Fibroame uterine. Acestea pot fi tratate medicamentos și/sau chirurgical. Inițial, majoritatea fibroamelor care cauzează simptome ușoare pot fi tratate cu analgezice fără prescripție medicală. Dacă ai sângerări abundente, un supliment de fier ar putea fi util în prevenirea sau tratarea anemiei. Pilulele contraceptive cu doze mici sau injecțiile cu progestin pot ajuta la controlul sângerărilor abundente cauzate de fibroame.
Endometrioză. Deși nu există un remediu pentru endometrioză, medicamentele fără prescripție medicală sau analgezicele pe bază de prescripție medicală pot ajuta la diminuarea disconfortului. Tratamentele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, pot ajuta la prevenirea creșterii excesive a țesutului uterin și la reducerea cantității de sânge în timpul menstruației. În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina excesul de țesut endometrial care crește în pelvis sau abdomen.
Menținerea unui stil de viață sănătos ar putea fi util în reglarea ciclului menstrual: exercițiul fizic regulat, pentru a păstra o greutate sănătoasă și a reduce stresul și o alimentație sănătoasă, cu evitarea zahărului și a sării în exces și limitarea grăsimilor animale și a alcoolului. Și unele remedii pe bază de plante ar putea fi de folos în reglarea menstruației, cum ar fi ceaiurile de gălbenele, de coada șoricelului sau de crețișoară sau suplimentele cu piperul călugărului (Vitex agnus castus).
Când să ceri sfatul medicului?
- Ciclul devine brusc neregulat, deși ai sub 45 de ani.
- Ciclul vine în mai multe luni mai des de 21 de zile sau mai rar de 35 de zile.
- Ciclul durează mai mult de 7 zile.
- Vrei să rămâi însărcinată și nu reușești.