mamaplus

Stresul provocat de pandemie aduce mari schimbări în ciclul menstrual al femeilor

-
//
14.07.2020

Există o mulțime de moduri în care stresul poate afecta ciclul menstrual al unei femei. Pentru o femeie a cărei menstruație este precum un ceas elvețian și vine la fiecare 28 de zile, stresul poate dezechilibra în mod semnificativ această cronologie. Poate face ca menstruația să vină mai des, să poată fi amânată cu câteva zile sau dacă stresul este cu adevărat puternic, determină creșterea nivelului cortizolului, ceea ce în cele din urmă poate face ca menstruația să nu mai vină pentru câteva luni bune.

Stresul poate afecta în mod drastic o femeie. Inclusiv fluxul sângelui va fi modificat de stres, menstruația fiind mai abundentă în aceste perioade sensibile, chiar și pentru femeile care se află sub tratament cu anticoncepționale.

Unele femei norocoase care nu s-au confruntat niciodată cu probleme la menstruație pot experimenta brusc dureri care groaznice pentru câteva zile. Din nou, stresul și modul în care corpul îl gestionează stau mână în mână.

Ceea ce relevă acest studiu este cât de importantă este sănătatea mentală atunci când vine vorba de menținerea sănătății fizice la cotă maximă. Se pare că stresul poate determina și ca menstruația să aibă loc mai des, nu doar să fie amânată. În ambele situații apare o problemă extrem de serioasă, legată de fertilitate. Atunci când organismul femeii se află sub stres și ciclul menstrual este dereglat, fertilitatea va fi, de asemenea, afectată, la rândul său.

Este foarte important ca în aceste perioade să se implementeze obiceiuri sănătoase, precum practicarea exercițiilor fizice, alimentația echilibrată și bogată în vitamine, pentru diminuarea anxietății.