Spălarea mâinilor este esențială pentru o igienă corespunzătoare întrucât limitează transferul de bacterii, germeni și, mai nou, COVID-19.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din întreaga lume recomandă utilizarea săpunului și a apei curate sau a unui produs de dezinfectare pe bază de alcool pentru curățarea mâinilor murdare. Ambele sunt modalități eficiente de a menține germenii la distanță.
Desigur, este imposibil să ne menținem mâinile 100% curate tot timpul, dar este absolut esențial ca după atingerea următoarelor 10 lucruri să ne curățăm corespunzător.
- Bani
Cu toate că putem utiliza cardul pentru majoritatea achizițiilor, uneori suntem nevoiți să achităm și în numerar. După atingerea bancnotelor, e imperios necesar să ne spălăm pe mâini.
Cercetătorii americani au testat milioane de hârtii de 1 dolar de la o bancă din New York și au găsit pe ele sute de microorganisme, inclusiv bacterii orale și vaginale, virusuri și ADN de la animale de companie. Studii similare au arătat că unele bancnote și monede conțin inclusiv agenți patogeni precum E. coli și salmonella.
- Balustrade, mânere sau clanțe
Dezinfectarea membrelor superioare este esențială după călătoritul în transportul public, unde mai multe persoane ating continuu aceleași suprafețe.
- Meniuri de restaurant
Meniul este cel mai „bun” transportator de germeni dintr-un restaurant. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că meniurile pe care le-au studiat în cadrul unui experiment aveau pe ele aproximativ 185.000 de organisme bacteriene.
- Aproape orice obiect dintr-un cabinet medical
Pentru că sute de pacienți tranzitează zilnic în acest spațiu, majoritatea lucrurilor din cabinetul unui medic sunt pline de bacterii - în special pixurile. Potrivit Reader's Digest, pe un instrument de scriere dintr-un spital sau cabinet medical sunt cu 46.000 mai mulți germeni decât pe un vas obișnuit de toaletă.
Alte obiecte de evitat sunt cotierele scaunelor de așteptare și mânerele ușilor. După o programare la medic, mergeți la toaletă și asigurați-vă că vă spălați corect mâinile.
- Animale
Nu toată lumea se spală pe mâini după atingerea animalelor de companie sau a animalelor în general, deși ar trebui să facă acest lucru, potrivit lui Nesochi Okeke-Igbokwe, medic și expert în sănătate: „Animalele pot purta diferite boli. Pentru că animalele de companie sunt, în general, considerate de-ale familiei, uneori este trecută cu vederea spălarea mâinilor după interacțiunea cu ele”.
- Ecranele aparaturii cu senzori de atingere
Acum că tehnologia înlocuiește unele produse din hârtie, este esențial să ne dezinfectăm mâinile după atingerea oricărui ecran cu senzori. Telefoanele fac parte și ele din această categorie, mai ales că uneori le mai împrumutăm și altora sau le folosim după ce am atins zone contaminate.
- Bureții de bucătărie și tocătoarele
Bucătăria este un mediu încărcat cu germeni. Aici nu doar că aducem alimente crude sau necoapte, ci le și curățăm, alături de alte ustensile, textile și bureți.
În urma unui studiu, s-a concluzionat că există 326 de specii diferite de bacterii pe bureții cu care spălăm vasele. Așadar, este esențial să ne curățăm corect înainte de a pregăti o masă și după manipularea cărnii crude.
- Obiecte de scris care nu ne aparțin
Un pix care circulă într-un birou de dimensiuni medii are de zece ori mai mulți germeni decât un vas de toaletă, cu aproximativ 200 de bacterii pe centimetru pătrat. Dacă acest lucru nu ne pune pe gânduri, trebuie să luăm în considerare și faptul că multora le place să bage în gură pixul sau capacul unui stilou.
- Pompițele de la săpunurile lichide
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că dozatoarele de săpun reîncărcabile sunt pline de microbi. Charles Gerba, cercetător principal, spune că atingerea containerelor de săpun reîncărcabile poate transfera de fapt mai multe bacterii pe mâini decât dacă le-am introduce într-un vas de toaletă.
- Aproape orice obiect din aeroport și avion
E important să evităm să atingem butoanele, dozatoarele, ecranele, tăvițele din aeroport și avion. În majoritatea cazurilor, oamenii care au tranzitat aceste locuri și-au pus propriile obiecte contaminate acolo și au murdărit împrejurimile.