Sensibilitatea meteo – este o reacție dureroasă a organismului la anumite schimbări meteo și la alți factori externi. La astfel de factori se referă ninsoarea, ploaia, apropierea unui ciclon sau anticiclon, furtunile magnetice, exploziile solare etc. Despre dependența omului de diferite manifestări nefavorabile ale naturii medicii au scris încă din cele mai vechi timpuri, dar studierea acestei probleme a început nu de mult.
Statistica medicală evidențiază că de sensibilitate meteo suferă nu doar 70% din oamenii cu afecțiuni cronice, dar și aproximativ 20% din oamenii sănătoși.
Apariția sensibilității meteo
Este interesant că organismul uman reacționează nu la timpul de afară, ci la schimbările bruște și e impresionant că schimbarea poate fi simțită de unii oameni cu 1-2 zile mai înainte. Starea proastă poate dura până la 7 zile. Durata și intensitatea senzațiilor dureroase se manifestă în funcție de vârstă, constituția persoanei, de problemele lui de sănătate, de traumele suferite și chiar de temperatura corpului.
Simptomele sensibilității meteo
Simptomele pot fi multiple: de la stări de rău ușoare, senzații de oboseală și pierderea poftei de mâncare până la dureri de inimă, care pot cauza atacul de cord. De obicei, sensibilitatea meteo se manifestă prin dureri de oase, migrene, vârtejuri, creșterea tensiunii arteriale, dereglarea ritmului cardiac, acutizarea bolilor cronice.
Etapele sensibilității meteo
Etapele sensibilității meteo depind de acuitatea reacțiilor organismului la schimbările externe. Așadar, sensibilitatea meteo este prima etapă (începătoare) a suferințelor, care se caracterizează prin înrăutățirea stării generale a unei persoane și care nu poate fi supusă unor analize de laborator.
Însă cea de-a doua etapă este tratată de specialiști ca o dependență meteo, care este însoțită de oscilații ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac.
Cea de-a treia etapă – meteopatia, se consideră cea mai complicată formă de sensibilitate, care se împarte încă în cinci tipuri.
Tipurile meteopatiei
Cerebrală. În aceste cazuri sensibilitatea meteo se referă la bolile de cap, zgomot în cap, amețeli etc.
Astenonevrotică. Pentru aceasta este caracteristică dereglarea somnului, schimbările tensiunii arteriale, excitație și irascibilitate sporită.
Cardiacă. Se manifestă prin dureri cardiace și dereglări ale respirației.
Dacă la toate acestea se mai adaugă și dereglările nervoase, tipul de sensibilitate meteo se numește mixt.
Un alt tip este cel indefinit. Suferinzii în acest caz greu își descriu starea, dar, de obicei, ei simt dureri în oase, articulații, neatenție și slăbiciune generală.
Cauzele sensibilității meteo
Fiind parte a naturii, omul s-a învățat de-a lungul timpului să se acomodeze schimbărilor naturii, care se caracterizează prin presiune atmosferică, umiditate, câmpuri electrice, magnetice etc. De aceea metabolismul persoanelor sănătoase în cazul variațiilor climaterice se modifică, deoarece se eliberează o cantitate necesară de hormoni, se modifică nesemnificativ componența sângelui etc., corpul uman adaptându-se astfel la schimbările ce survin.
Dar nu toate organismele umane au aceste capacități, reacționând diferit la astfel de schimbări din cauza bolilor, loviturilor și traume ale capului, fracturi, cicatricilor, bolilor cronice etc., care afectează mecanismul de apărare și adaptare a organismului.
Influența factorilor favorabili ai naturii asupra organismului uman
De exemplu, oscilațiile electromagnetice. Cum acționează? Exploziile solare determină aruncarea în spațiu a multor particule încărcate, care se mișcă foarte repede – în două zile ajung pe pământ. Acest fenomen determină o perturbare a câmpului magnetic al planetei noastre, astfel că pot ieși din funcțiune aparatele tehnice, electrotehnice etc.
La fel reacționează și organismul nostru. Oscilațiile electrice înalte influențează asupra celulelor nervoase, care transmit un semnal sistemului nervos, stimulând producerea hormonilor. Iar hormonii determină schimbarea proceselor metabolice, de producere a fermenților etc. Organismul începe să se opună mediului înconjurător.
Iar dacă persoana are imunitatea scăzută, a suferit afecțiuni grave, atunci organele și sistemele degradate vor suferi în primul rând. Așadar, factorii nefavorabili influențează atât starea psihică, cât și cea fizică a unei persoane, provocând meteonevroza. De meteonevroză suferă persoanele depresive și cele care au suferit un stres. Doar amintirea unui fenomen natural neplăcut îi poate crea unei astfel de persoane meteonevroză. Această formă de afecțiune este considerată foarte gravă, întrucât nu poate fi determinat un tablou clinic în cazul unei stări somatice normale.
Tratamentul meteosensibilității
E suficient ca oamenii sănătoși, dar care reacționează bolnăvicios la schimbările climaterice, să respecte unele recomandări, pentru a-și îmbunătăți starea generală:
- În primul rând, e foarte important să stați la aer. Renunțați la privitul televizorului înainte de somn, înlocuindu-l cu plimbările la aer liber măcar pentru o jumate de oră. Dacă aveți posibilitatea, mergeți la serviciu pe jos. În zilele libere plimbați-vă mai multe ore prin parcuri sau scuaruri.
- Cunoașteți despre beneficiul activității fizice, așa că practicați sportul și începeți călirea organismului. În timpul furtunilor magnetice străduiți-vă să duceți o viață echilibrată, să vă odihniți mai mult. Ascultați-vă organismul, el vă va spune neapărat ce trebuie să faceți, ce este bine pentru el. De asemenea, în această perioadă excludeți alimentele grele și mesele copioase, folosiți produsele vegetale și lactatele.
- În cazurile complicate de meteosensibilitate determinați împreună cu medicul o schemă terapeutică. Iar recomandările standarde trebuie aplicate drept măsuri de profilactică. De obicei, specialiștii le recomandă persoanelor sensibile respectarea unui regim alimentar și creșterea dozei medicamentelor în perioada nefavorabilă. De asemenea, recomandă masajul, dușurile curative, aromaterapia, electroforeza.
Dar dacă nu ați suferit mai înainte de această afecțiune și ați simțit apariția unor semne de sensibilitate meteo, trebuie să fiți atenți, întrucât e mai ușor să lupți cu bolile la etapa incipientă. Rețineți, dacă organismul vă transmite semnale nu trebuie să le ignorați. Avei grijă de dumneavoastră și nu va trebui să vă alarmați din cauza sănătății!