Este foarte important să îți cunoști propriul corp ca să știi cum să acționezi în cazul unor simptome neobișnuite. Un alt lucru de care ar trebui să ții cont este examenul ginecologic anual pe care nu ar trebui să-l ratezi în niciun caz. Dacă vei urma aceste recomandări, cu siguranță că vei avea mai puține griji și îți vei îmbunătăți considerabil viața sexuală. Află în continuare câteva detalii interesante despre vagin, unul dintre organele aparatului genital feminin.

Se măreşte în timpul excitației

Deşi nu există nicio dimensiune standard pentru vaginul unei femei, media este de aproximativ 7 cm lungime şi 2-3 cm lățime. Aceste valori se pot modifica în timpul excitației, când vaginul poate să ajungă să măsoare 15 cm lungime şi 7 cm lățime. Fiind un organ flexibil, acesta se poate extinde până la 200% la naştere, întrucât pereții acestuia sunt suficient de elastici pentru a permite trecerea unui bebeluş.

Vaginul este un organ care se autocurăță

Propria lubrifiere a vaginului îl ajută să rămână curat şi sănătos, cu puțin ajutor din exterior. Duşul vaginal afectează pH-ul natural, favorizând apariția iritațiilor şi a unui miros neplăcut. Pentru o igienă adecvată, ai nevoie doar de un săpun delicat şi să eviți fricționarea zonei cu un prosop.

În timpul actului sexual, vaginul poate scoate zgomote neobişnuite

Se poate întâmpla ca în timpul penetrării, vaginul să scoată un zgomot ciudat. Asta se întâmplă când aerul este prins în vagin. Chiar dacă pare enervant, specialiştii spun că acest lucru este cât se poate de normal.

Vaginul are pH-ul acid

Un vagin sănătos are un pH acid de aproximativ 4,5, care se datorează secreției vaginale normale. Acest pH indică faptul că lactobacilii, adică bacteriile bune, sunt la un nivel normal şi că nu există pericolul ca cele periculoase să se înmulțească. Spre deosebire de vagin, sperma este bazică, cu un pH de aproximativ 8.

Umezeala vaginului depinde de perioada ciclului menstrual

Lubrifierea vaginală este unul dintre primele semne ale excitației. Umezeala vaginului poate fi influențată şi de perioada ciclului menstrual. Când femeia este la ovulație, cantitatea de mucus creşte, fără ca acest lucru să fie semn de îmbolnăvire.

Vaginul se cicatrizează repede

Celulele din vagin au capacitatea de a se înlocui foarte rapid. Vaginul este puternic vascularizat, favorizând vindecarea foarte repede, chiar şi după naştere. De exemplu, o tăietură minoră pe braț sau picior poate dura până la 7 zile pentru a dispărea complet, iar zgârieturile mai mari se cicatrizează în cel mult 14 zile.

Plin de puncte ale plăcerii

Specialiştii spun că vaginul este înzestrat cu numeroase puncte erogene.

  • Punctul A – se găseşte în apropierea colului uterin şi a fost identificat în 1996 de medicul malaez Chua Chee Ann. Acesta a descoperit că prin stimularea acestui punct orgasmul poate să fie atins foarte repede, lubrifierea pereților vaginali producându-se în doar 10 secunde.
     
  • Punctul G –a fost descoperit de medicul german Ernst Grafenberg. Are mărimea unui bob de fasole şi este localizat la 5 cm de intrarea în vagin, pe peretele vaginal frontal.
     
  • Punctul K -  se găseşte desupra clitorisului.
     
  • Punctul U se află în zona dintre uretră şi vagin şi măsoară puțin peste un centimetru.

 În vagin se găseşte un compus numit scualan, substanță care se găseşte şi în ficatul rechinilor, şi care acționează ca un lubrifiant.