mamaplus

Recomandarea OMS: tipuri de activități fizice pentru copii, adulți, femei gravide și proaspete mame

-
//
01.12.2020

Organizația Mondială a Sănătății a lansat noi linii directoare privind activitatea fizică, recomandând adulților să efectueze săptămânal cel puțin 150 de minute – adică 2,5 ore – de activitate fizică moderată până la intensă. Copiii și adolescenții au nevoie de o oră de exercițiu pe zi, în medie. Recomandarea OMS se referă și la femeile însărcinate și la proaspetele mămici.

Noile recomandări ale OMS privind activitatea fizică au loc într-un moment în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume – și supraponderalitatea sau obezitatea au fost asociate cu un risc crescut de boli severe și spitalizare pentru Covid-19.

OMS a recomandat anterior ca adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate sau minimum 75 de minute de exerciții intense în fiecare săptămână, dar pentru adulții sănătoși. Noile recomandări includ acum persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice sau cu un handicap.

„A fi activ fizic este esențial pentru sănătate și bunăstare – poate contribui la adăugarea de ani de viață și viață la ani. Fiecare mișcare contează, mai ales acum. Trebuie să ne mișcăm în fiecare zi – în siguranță și creativ”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat de presă. 

În cazul copiilor și adolescenților, aceștia au nevoie în medie de o oră de exercițiu fizic zilnic și de limitarea timpului în fața ecranelor. Femeile însărcinate și proaspetele mămici sunt incluse în recomandările de 150 până la 300 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână pentru adulți. Acest lucru aduce beneficii pentru sănătatate atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, susțin reprezentanții OMS.

Aceste activități pot include mersul pe jos, mersul cu bicicleta, grădinărit, curățenie.