mamaplus

Opt simptome COVID-19 despre care habar nu aveai. Ce este Sindromul ochilor roz?

-
//
26.01.2021

Deși a trecut un an de la apariția coronavirusului, simptomele infectării sunt, în continuare, un mister. Cu toții cunoaștem care sunt cele mai comune simptome COVID-19: febra, durerile musculare, tusea seacă și pierderea gustului și a mirosului. Medicii susțin însă că există și alte manifestări mai puțin întâlnite, dar pe care ar trebui să le cunoști.

Printre acestea, se numără: ulcerații la nivelul limbii, gust metalic sau extrem de neplăcut, foarte ciudat, căderea excesivă a părului, stare de confuzie și pierderi de memorie, așa-numitul simptom al ochilor roz sau în termeni științifici - conjunctivită - lipsa poftei de mâncare la copii, iritații și roșeață în zona abdominală - tot la copii - dar și așa numitul ”picior COVID”. 

Limba COVID

Unul dintre cele mai noi simptome de infecție cu COVID-19 îl reprezintă ulcerații la nivelul limbii, dar și limba umflată, a declarat epidemiologul Tim Spector: „În ultima perioadă, primim din ce în ce mai multe detalii cu privire la ulcerații și umflături ale limbii și ale mucoasei bucale. Pe suprafața limbii se observă pete roșii. Limba seamănă mai degrabă cu o hartă geografică. Uneori limba este umflată, alteori nu”.

Gust și miros ciudat

Cele mai multe dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 își pierd temporar gustul și mirosul. Altele însă au declarat că pe parcursul bolii mirosul și gustul li s-au alterat foarte mult, în sensul că au început să simtă gust metalic, gust de pâine prăjită și în general un gust foarte rău și foarte neplăcut.

Căderea excesivă a părului

„Unul dintre simptomele rare dar totuși existente este și căderea excesivă a părului. Deocamdată nu suntem foarte siguri dacă acest simptom chiar este unul de luat serios în considerare, dar l-am trecut, totuși pe listă. Motivul? L-au semnalat mulți pacienți. Deci, există! Deși, mulți medici sunt de părere că pierderea părului nu este un simptom al bolii, ci este cauzată de stresul prin care trece persoana bolnavă”, a precizat dr. Tim Spector.

Confuzie și delir

„Uneori, pacienții infectați cu COVID-19 sunt confuzi și experimentează episoade de delir”, a mai spus expertul britanic. Aceste manifestări apar mai ales în cazul persoanelor în vârstă: „Am putea spune că acest lucru este fi chiar unul dintre primele semnale de boală – în cazul vârstnicilor. Apoi, ar putea apărea probleme digestive precum dureri de stomac, dureri abdominale, vomă și diaree”.

Conjunctivită sau sindromul ochilor roz

Aproximativ 3% dintre persoanele care se îmbolnăvesc de coronavirus fac conjunctivită. Boala ochilor roz, cum mai este cunoscută apare alături de alte simptome clasice: febră și tuse, mai spune expertul.

Dureri abdominale și dermatologice la copii

La copiii infectați cu COVID-19 s-a observat apariția unor pete roșii pe abdomen, pe torace și pe spate. Apar fie ca niște pete compacte, fie sub forma unei iritații sau a unor bubițe mici și roz. Diareea este un alt simptom întâlnit des la copii, dar și lipsa poftei de mâncare, durerile de cap și starea de oboseală. Nu lipsesc durerile de burtă asociate cu simptomul inflamator multisistem.

Iritații și roșeață la nivelul pielii

Potrivit specialiștilor, iritațiile și roșeața care apar la nivelul pielii ar trebui să fie un mare semnal de alarmă că ceva nu este în regulă, iar persoanele respective ar trebui suspectate de infecția cu coronavirus. Iar asta pentru că, potrivit, experților, cel puțin 9% dintre bolnavi se confruntă și cu astfel de probleme.

„Cele mai comune simptome dermatologice sunt niște papule roșiatice și ușor inflamate care apar mai ales în zona genunchilor și a mâinilor. Apoi, mai sunt acele pete roșii care produc mâncărime, dar care apar și dispar brusc. Se presupune că aceste iritații și pete sunt un răspuns al sistemul imunitar care luptă cu boala”, a mai precizat epidemiologul Tim Spector.

Degetul Covid

„O iritație, pete roșii pe piele, pot apărea oriunde: pe abdomen, pe spate, pe mâini dar și pe degetele de la picioare. De obicei se observă în zona degetelor de la picioare o roșeață proeminentă. Culoarea poate ajunge până la roșu foarte închis. Sunt afectate degetele de la picioare în zona unghiilor dar roșeața poate apărea și în spatele degetelor sau între ele”, a explicat un alt specialist din cadrul King’s College London.