Medicii din întreaga lume bat un semnal de alarmă, întrucât se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de astm bronșic la copii. Pare greu de crezut, însă principalul factor declanșator al astmului bronșic la copii este chiar exagerarea noastră, a părinților, când vine vorba de curățenie.
Copii fiind, noi am avut libertate din partea părinților noștri să ne murdărim, pe când noi, părinții de azi, facem crize de isterie de cate ori vedem propriul copil cu mâinile în țărână. Ei bine, această exagerare în ceea ce privește curățenia duce la scăderea sistemului imunitar al copilului, tocmai pentru că nu este expus la microorganisme care să-l imunizeze.
Substanțe care declanșează astmul bronșic la copii
În plus, foarte multe ingrediente ale produselor de curățat și igienizat pot cauza astmul bronșic, potrivit datelor furnizate de Association of Occupational and Environmental Clinics (AOEC) din Statele Unite.
Urmăriți pe etichetele produselor de curățenie pe care le cumpărați dacă există substanțe precum monoetanolamina, dietanolamina sau trietanolamina, agenți antibacterieni precum clorhidratul de benzalconiu, clorura de alchil benzil dimetil amoniu.
Alte substanțe care duc la creșterea riscului de astm bronșic sunt formaldehida, metil metacrilat și stirenul. La acestea se adaugă substanțele care dau parfumul detergenitilor și celorlalte produse de curățat. De altfel, la nivel mondial aceste „arome” sunt pe locul 5 în topul substanțelor alergogene.
Cum preveniți astmul bronșic la copii
Unele produse precum odorizantele de cameră, dezinfectatele de WC, spray-urile antimolii, în general cele din recipientele cu pulverizator sunt periculoase pentru sănătate, nu numai din cauza particulelor fine pe care le împrăștie în jur, ci și din cauza compușilor organici volatili care pot reduce funcționarea normală a plămânilor.
Pentru a avea o camera cu aer proaspăt nu trebuie decât să deschideți larg ferestrele. Iar pentru molii folosiți levănțică, de exemplu. Ca să spălați geamurile utilizați o soluție din zeama de la o lămâie, oțet și apă caldă.
Nici aspiratoarele sau aparatele de aer contidionat nu sunt de bun augur. Pentru a fi siguri că nu împrăștiați prin casă microorganismele, schimbați cât mai des filtrele.