mamaplus

Obiceiul banal care te ajută să nu faci o formă gravă de COVID-19. Îți poate salva viața!

-
//
16.09.2020

Încă de la începutul pandemiei, medicii atrag atenția că unele persoane sunt mai predispuse în a dezvolta forma grave ale bolii decât altele.

Centrele Naționale de Supraveghere şi Control al Bolilor au deja o listă lungă de afecțiuni care cresc riscul atunci când vine vorba de coronavirus. Este vorba despre bolile cardiovasculare, afecțiunile rinichilor, diabet, obezitate, astm etc. 

Un nou studiu însă demonstrează că neglijarea unui obicei banal ar putea sta la baza multor cazuri severe de coronavirus. Mai exact, neglijarea igienei orale, scrie bestlifeonline.com. 

„Am ştiut mereu că există o legătură între gingii şi restul corpului în ceea ce priveşte diabetul, infarctul şi atacul cerebral”, a declarat Shervin Molayem, chirurg dentar.

Mai mult de 1 milion de bacterii pe un dinte neîngrijit

Potrivit acestuia, mai mult de 1 milion de bacterii trăiesc pe un dinte murdar. Mai mult decât atât, acesta susține că nu durează mai mult de 1 minut pentru ca aceste bacterii să migreze din gură spre restul organismului, întreg sistemul sanguin și organele virale. 

Molayem spune că, atunci când o persoană are prea multe bacterii în sistemul sanguin, organismul ar putea intra în modul defensiv şi ar putea elibera o proteină numită IL-6. Din păcate, când această proteină atinge un nivel prea mare, pot apărea o mulțime de complicații. 

„IL-6 distruge țesutul. Distruge şi părți din vasele de sânge, dar poate duce şi la o scădere a oxigenului din sânge, poate afecta schimbul de gaze din plămâni”, a mai spus Molayem. 

Încă un studiu care demonstrează legătura între IL-6 și formele grave de coronavirus

Shervin Molayem a lucrat la un studiu care demonstrează o relație strânsă între o igienă orală precară și coronavirus. Studiul va fi publicat în luna octombrie în Jurnalul Asociației Dentiştilor din California. Potrivit studiului, pacienții cu un nivel mai mare de proteină IL-6 ar putea fi mai expuşi riscului de ventilare mecanică, dacă se infectează cu coronavirus.

De la începutul pandemiei s-a dovedit că, în cazul pacienților care necesită ventilare mecanică, procentul de mortalitate se situează undeva între 50% și 95%. 

Un studiu similar al Universității George Washington, în care s-au analizat cinci biomarkeri din sângele a 300 de pacienți COVID-19, între martie şi mai, unul dintre aceşti markeri a fost chiar IL-6. Cercetătorii au concluzionat că nivelurile ridicate ale acestei proteine au dus la intrarea pacienților în stare foarte gravă sau chiar deces.

Rata normală a proteinei IL-6 din sânge este între 0.0 şi 15,5 picograme per mililitru de sânge. Pacienții pe care s-a făcut studiul aveau un nivel al IL-6 de 65 pg/ml. 

Astfel, autorii studiului trag un semnal de alarmă cu privire la îngrijirea dinților, dar mai ales a gingiilor. Periajul dentar de 2 ori pe zi pentru cel puțin 2 minute, utilizarea aței dentare 1 dată pe zi, clătirea danturii dar și vizitele regulate la medicul dentist vă pot salva viața.