Importanța somnului în activitatea noastră este foarte mare. Ne place somnul, și nu în zadar. Somnul este un proces vital pentru organism, una din necesitățile fiziologice de bază. De calitatea acestui proces depinde mult și starea emoțională de peste zi. În timpul somnului, organismul nostru lucrează pentru a susține funcționarea optimă a sănătății mentale și fizice. Un somn calitativ ne ajută să avem o stare de bine, să fim productivi, să avem forțe și inspirație pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice, iar pentru copii și adolescenți – baza procesului de creștere și dezvoltare.
Când ne confruntăm cu insuficiența de odihnă fiziologică, devenim mai puțin eficienți, suntem nervoși și simțim oboseală, facem mai multe greșeli, devenim mai puțin creativi și ne îmbolnăvim mult mai ușor. Insuficiența de somn ne poate afecta relațiile cu cei din jur, capacitatea de învățare și gândire, de asemenea crește riscul problemelor cronice de sănătate.
Este important să dormim suficient și să avem un somn calitativ. O serie de cauze pot împiedica acest proces, iar unul dintre ele este imposibilitatea de a respira pe nas.
Problema congestiei nazale (nasul înfundat): cauze, simptome
Congestia nazală sau nasul înfundat, cum este numită în limbajul popular, reprezintă doar un simptom și nu este o boală. Mucoasa nazală se inflamează și se edemațiază, apare îngustarea și obstrucția cavităților nazale și uneori a sinusurilor paranazale, îngreunând respirația. În acest caz simțim un disconfort accentuat. Se întâlnește destul de des în cazul unei răceli, viroze, alergii ori atunci când se declanșează sinuzita. Apare atât la copii, cât și la maturi.
Simptomele unui nas înfundat sunt deseori însoțite de:
- Secreții nazale;
- Senzație de lipsă a aerului;
- Tulburări ale mirosului;
- Durere sinusală (uneori).
Cauzele declanșării congestiei nazale pot fi de natură diferită: alergică, infecțioasă sau mecanică. În cazul celei alergice, poate fi vorba de racția la praf, mucegai, polen de plante sau la diferiți factori de mediu. Atunci când cauza este de natură infecțioasă, nasul înfundat este provocat de răceală, gripă, infecțiile virale sau bacteriene a căilor respiratorii superioare.
De asemenea, anumite deformări ale nasului sau ale septului, polipii, sau chiar tumorile nazale pot obstrucționa mecanic cavitățile nasului și împiedica respirația nazală.
Alte cauze ale congestiei nazale pot servi: consumul excesiv de alcool și mâncare prea condimentată, inhalarea aerului rece, a fumului. Unele medicamente (de exemplu, cele pentru reglarea tensiunii arteriale), dar și fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii (de regulă, la sfârșitul primului trimestru), pot avea efect secundar de înfundare a nasului.
Tratamentul congestiei nazale
Tratamentul pentru nasul înfundat trebuie luat în funcție de cauza care l-a provocat, cele mai frecvente fiind alergică sau infecțioasă. De obicei, pentru a soluționa rapid congestia nazală folosim deseori picăturile sau spray-urile nazale (decongestantele). Dar ele din păcate nu rezolvă problema, au efect doar simptomatic și temporar, cum scade concentrația lor, dispare și efectul lor. În plus medicii nu recomandă utilizarea lor mai multe de 3-5 zile, deoarece ele produc dependență și dezvoltă rinită medicamentoasă. De aceea și este foarte important de tratat cauza care a dus la înfundarea nasului.
În cazul congestiei nazale, cauzate de răceală, infecții virale sau bacteriene una din soluțiile de primă intenție este Sinupret ® Extract sub formă de drajeuri.
Sinupret ® Extract este un medicament unic din plante medicinale, produs în Germania, destinat tratamentului rinitelor și sinuzitelor acute. În compoziția acestuia intră: extract din rădăcină de Gențiană, flori de Ciuboțica-Cucului, părți aeriene de Măcriș, flori de Soc, părți aeriene de Verbină. În producerea acestuia se utilizează tehnologii inovatoare de extracție a substanțelor active din plante medicinale. Acest fapt asigură un efect terapeutic rapid și pronunțat.
Efectele demonstrate ale Sinupret ® Extract în rinosinuzitele acute sunt:
- antiviral și antibacterian (luptă cu agenții infecțioși care au declanșat boala);
- antiinflamator (înlătură edemul mucoasei și desfundă nasul);
- secretolitic (fluidifică secrețiile nazale și ușurează evacuarea lor);
- secretomotor (repornește mecanismul de autocurățire și drenare a cavităților nasului și sinusurilor paranazale – clearance mucociliar), accelerează recuperarea și previne complicațiile.
Durata tratamentului este de obicei de 7 - 14 zile. Mai multă informație puteți găsi pe site-ul sinupret.md sau puteți să consultați un medic, pentru a alege doza și regimul de administrare potrivit pentru dumneavoastră.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!
Compania germana "Bionorica SE", unul dintre principalii producători mondiali de medicamente pe bază de plante. Misiunea noastră este de a face medicina mai sigură în fiecare zi!
Adresa: MD-2025, Republica Moldova, Chisinau, str. Vl. Korolenko, 15
Telefon: (+373) 22 000 288
E-mail: info@bionorica.md
Facebook