mamaplus

Medic de familie: „Masca este o barieră și pentru alte infecții respiratorii, nu doar pentru COVID-19”

-
//
16.10.2020

Masca de protecție purtată corect, dezinfectarea mâinilor, distanțierea socială sunt norme de protecție în pandemia de coronavirus. Tatiana Popescu, medic de familie, explică ce afecțiuni au început să manifeste unii pacienți în pandemie, care este beneficiul purtării corecte a măștii de protecție și cum trebuie să facem acest lucru. 

Masca de protecție este eficientă în reducerea riscului de infectare cu Sars-Cov2, dar de asemenea ea este o barieră și pentru alte tipuri de infecții respiratorii cu cale de transmitere aerogenă prin picăturile de salivă – picături Pfluger, cum ar fi virusul gripal, virusul sincitial respirator și diverse alte virusuri.

În pandemie, multe persoane au dezvoltat anxietate și depresie

Actuala pandemie de Covid-19 este într-adevăr o mare provocare a zilelor noastre. Pacientul cronic este, din punctul meu de vedere, primul și cel mai puternic afectat de situația de față. Adresabilitatea la medic a scăzut totuși pentru patologiile acute ușoare sau pentru acutizările unor boli cronice, tocmai din teama de a nu se infecta cu noul Sars-Cov2. În plus, ce am observat este apariția tot mai adesea a sindroamelor anxios și depresiv în rândul pacienților, nu atât la cei în vârstă, cât mai ales la cei tineri.

Cum să purtăm masca de protecție corect?

În primul rând când vrem să ne punem o mască nouă sau vrem să schimbăm masca folosită întotdeauna trebuie să ne spălăm și să ne dezinfectăm mâinile. Masca se ține de elasticele atașate de laterale și se prinde după urechi poziționată cu partea colorată în afară și cu marginea cu fir metalic în zona nasului. Firul metalic se apasă astfel încât să capete forma nasului și să se muleze pe acesta cât mai etanș. Apoi se desfac pliurile măștii trăgând în jos de ea astfel încât să acopere și bărbia și se fixează cât mai bine și în această zonă. Pentru a fi eficientă aceasta trebuie să fie fixată cât mai bine și neapărat trebuie să acopere nasul, gura și bărbia. Pentru a îndepărta masca trebuie să evităm să atingem exteriorul și să o apucăm tot de elasticele de pe lateral. Întotdeauna ne spălăm și ne dezinfectăm mâinile după îndepărtarea măștii folosite.