În mediul online circulă o serie de mituri legate de măsurile de prevenire a coronavirusului, pe care oamenii le iau ca atare, în speranța că ele chiar funcționează. Pentru a pune punct acestor speculații, autoritățile din România au adunat 11 dintre cele mai cunoscute mituri despre coronavirus care circulă în mediul online și au argumentat de ce acestea nu sunt adevărate.
Consumul de lămâie previne infecția cu coronavirus?
NU. Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu coronavirus.
Mâncând usturoi se poate preveni infecția cu noul coronavirus?
Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi vă poate proteja de noul coronavirus.
Vaccinurile împotriva pneumoniei vă protejează împotriva noului coronavirus?
NU. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este nou și diferit și are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, iar OMS susține aceste eforturi. Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva COVID-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.
Vitamina C și coronavirusul
Nu există dovezi că Vitamina C ajută la prevenirea sau tratamentul infecției cu coronavirus.
Animalele de companie pot transmite virusul covid-19?
Nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Este întotdeauna o idee bună să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce atingeți animalele de companie. Acest lucru vă poate proteja împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.
Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?
NU. Antibioticele nu funcționează împotriva virușilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate că mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat în urma infectării, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.
Prin pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul se poate ucide virusul COVID-19?
NU. Stropirea alcoolului sau a clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Pulverizarea acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau membrane mucoase (adică ochi, gură). Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.
Există vreun risc de infectare cu COVID-19 dacă primesc o scrisoare sau un colet din China?
Nu, nu există niciun risc. Persoanele care primesc colete din China nu prezintă riscul de a intra în contact cu COVID-19. Din analizele anterioare s-a demonstrat faptul că acest virus nu supraviețuiește mult timp pe obiecte, cum ar fi scrisori sau pachete.
Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?
Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, cei infectați trebuie să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave trebuie să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor pentru cercetare și dezvoltare.
Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu COVID-19?
Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (de exemplu, au o temperatură a corpului mult mai mare față de cât este normal) din cauza infecției cu COVID-19. Cu toate acestea, nu pot detecta persoanele care sunt infectate, dar care nu au febră, pentru că este nevoie de 2-10 zile că persoanele care sunt infectate să devină bolnave și să facă febră.
Sunt eficiente uscătoarele de mâini în protejarea împotriva COVID-19?
NU. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru protejarea împotriva COVID-19. Pentru a vă proteja împotriva noului Coronavirus este recomandat să vă curățați mâinile, spălându-vă temeinic cu apă și săpun sau folosind soluții antibacteriene pe bază de alcool. După ce v-ați spălat mâinile cu apă și săpun, uscați-le folosind șervețele de hârtie sau un uscător cu aer cald.