Cerceii sunt unul dintre cele mai apreciate accesorii, pe care doamnele și domnișoarele le poartă cu mare drag, accentuându-și, cu ajutorul lor, frumusețea autentică și feminitatea. Înainte de a putea purta cercei însă, trebuie să treci printr-o procedură un pic neplăcută, și anume - găurirea lobului urechii. Bineînțeles, asta dacă nu vrei să te rezumi la purtarea cerceilor cu clipsuri.

Întrebarea care apare firesc e care este vârsta potrivită pentru a-i pune copilului cercei, astfel încât să evităm posibilele complicații. O facem în fragedă pruncie sau amânăm până la adolescență sau chiar maturitate?

Surpriza constă în faptul că specialiștii susțin că nu există o anumită vârstă ideală pentru a le găuri urechile copiilor. Drept urmare, părinții o pot face atunci când consideră ei de cuviință. Totuși există câteva recomandări de care ar fi bine să se țină cont. Odată ce chiar dacă se respectă toate normele sanitare, există un risc minor de complicații, părinții sunt sfătuiți să aștepte până când copilul va ajunge la vârsta la care va putea singur să-și îngrijească găurile din urechi. Bineînțeles că există și părinți care aleg să le pună cercei fetițelor lor, la o vârstă foarte fragedă, motivând că astfel copiii nu vor ține minte durerea, bazându-se pe propria experiență (dacă și lor părinții le-au pus cercei când eram mici) sau pur și simplu își doresc ca fetițele lor să poată purta cercei cât mai curând. Pe de altă parte, părinții pot lăsa această decizie pe seama copilului. 

În linii generale, vârsta la care e bine să le punem cercei copiilor, e o alegere personală și foarte subiectivă, totuși ar fi bine să respecte câteva recomandări pentru a evita eventualele complicații și mici neplăceri.

La minim 6 luni
Orice rană sau înțepătură a pielii, indiferent de cât de superficială e, poate fi calea prin care o infecție să pătrundă în organism. Pentru că sistemul imunitar al bebelușului este în curs de dezvoltare, vârsta de 6 luni se consideră a fi drept vârsta minimă pentru punerea cerceilor. 

Respectarea normelor sanitare
Un aspect extrem de important sunt condițiile în care se va efectua această manevră. Pentru a evita infectarea găurilor din urechi, specialiștii recomandă ca această procedură să se facă într-o instituție spitalicească, cu cadre medicale competente și cu experiență sau într-un cabinet medical, sub supravegherea unui medic, cu instrumente medicale sterile, cu dezinfectarea locului înainte de manevră.

Îngrijirea zilnică corectă
Indiferent că e vorba de un bebeluș sau de un adolescent, îngrijirea corectă a găurilor din urechi și a cerceilor este esențială pentru sănătatea copiilor. În perioada imediat următoare după punerea cerceilor, timp de o lună, găurile din urechi se vor prelucra cu substanțe antiseptice (de obicei, medicul recomandă o soluție antiseptică și un unguent care să grăbească procesul de vindecare). Cerceii, de asemenea, vor fi scoși și dezinfectați regulat (excepție fac cerceii medicinali, care se poartă până gaura se vindecă, iar apoi sunt înlocuiți cu o altă pereche de cercei).

Alegerea modelului potrivit
Pentru copiii micuți, e cel mai bine să se aleagă un model de cercei care să fie siguri și comozi (să fie confecționați dintr-un material de calitate, să nu se descheie ușor, să nu fie grei și să nu se prindă în haine sau în păr când copiii se joacă).
 

mamaplus

Tu când ți-ai pus cercei?