Unul dintre cele mai tabu teme din viața unei femei este igiena sa intimă. Ceea ce multe persoane nu realizează este că igiena nu înseamnă doar îmbăierea zilnică, ci și curățarea zonelor intime. Igiena intimă are două obiective principale: menținerea zonei curate și prevenirea apariției sau răspândirii infecțiilor.

Cum zona intimă este una dintre cele mai sensibile și mai predispuse la infecții, grija pentru igienă trebuie să devină primordială. Dacă adopți o igienă intimă corectă, va exista un risc mai mic de infecții vaginale și deci de dezechilibrare a pH-ului (ușor acid) al acestei zone.

Ce produse și practici de igienă sunt nesigure?

Pentru început, irigatoarele vaginale pe bază de soluții chimice din comerț sau oțet ar trebui eliminate cu totul din rutina de spălare a zonei intime. Studiile au arătat că spălarea vaginului dă peste cap echilibrul bacterian și crește riscul de infecții vaginale și sexuale și chiar atrage după sine un risc mai mare de cancer cervical și boala inflamatorie pelvină.

Mai mult, un studiu din 2018 a arătat că folosirea unor săpunuri vaginale crește riscul de candidoză de opt ori, iar pe cel de infecții bacteriene de 20 ori. Același studiu a descoperit o legătură între spălăturile vaginale și un risc de două ori mai mare de infecții urinare și a concluzionat că inclusiv șervețelele intime cresc riscul de infecții vaginale. 

Studiile ceva mai vechi au descoperit că băile cu spumant parfumat și soluțiile antiseptice pentru curățarea vulvei sau a vaginului cresc riscul de infecții vaginale.

Ce produse și practici sunt benefice pentru igiena intimă?

Potrivit cercetătorilor, zona intimă externă trebuie curățată cu un săpun simplu, hipoalergenic, fără parfum sau arome pentru a preveni acumulare de transpirație, resturi menstruale, celule moarte și bacterii. Mai mult, Royal College of Obstetricians and Gynecologists spune că spălarea vulvei cu un săpun obișnuit usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Pe de altă parte, spălarea excesivă irită pielea sensibilă, iar bureții ar trebui evitați cu totul. Aceeași organizație descurajează ștergerea prin frecare și recomandă folosirea unui prosop moale pentru a absorbi excesul de apă (mai mult de o dată pe zi).

În ceea ce privește igiena vaginului, cea mai bună soluție este să îl lași să se curețe singur. Vaginul eliberează o serie de scurgeri care asigură nu doar „spălarea” sa, ci și menținerea un pH normal, ușor acid. Dacă există scurgeri vaginale anormale, dureri sau alte simptome, este bine să te adresezi doctorului pentru a detecta eventualele probleme din timp. 

Sfaturi pentru o igienă intimă corectă:

Zona intimă este o regiune sensibilă a corpului care vine în contact cu urină, scurgeri vaginale, transpirație și sânge menstruale, lucruri perfect normale. Însă această îmbinare de lucruri crește riscul de infecții motiv pentru care este nevoie de o igienă adecvată. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru o igienă intimă corectă:

  • Spală zona intimă de cel mult două ori pe zi, dimineața și seara. Mai des de atât poate duce la apariția iritațiilor;
     
  • Evită spălăturile vaginale. Apa dură, săpunul și alte produse specifice afectează pereții vaginali și dezechilibrează flora vaginală;
     
  • Folosește un săpun hipoalergenic, fără parfum pentru a spăla vulva și zona intimă externă;
     
  • Clătește bine după spălare și șterge ușor cu un prosop moale (rezervă un prosop doar pentru a șterge zona intimă);
     
  • Poartă lenjerie intimă curată și alege materiale naturale precum bumbacul, pentru a evita răspândirea bacteriilor;
     
  • Evită hainele strâmte – cresc riscul de frecare;
     
  • În perioadele menstruale, schimbă absorbantele sau tampoanele regulat;
     
  • Șterge-te din față spre spate (dinspre vagin spre anus) pentru a preveni pătrunderea bacteriilor și a reduce riscul de infecții;
     
  • Evită să folosești zilnic absorbante de tip protej-slip deoarece cresc riscul de infecții bacteriene și fungice;
     
  • Evită să te epilezi cu totul. Taie excesul de păr pubian însă nu lăsa pielea goală. Acest păr este esențial, acționând ca o barieră în fața bacteriilor;
     
  • Spală zona intimă înainte și după sex pentru a preveni răspândirea bacteriilor sau a unei infecții luate de la partener.

Igiena intimă corectă este esențială pentru o zonă intimă curată, ferită de bacterii și de infecții. Urmează sfaturile de mai sus și nu va mai trebui să îți faci griji dacă ești suficient de curată acolo jos.