mamaplus

Gripa tomatelor, un nou virus misterios care afectează copiii. Medicii recomandă izolarea

-
//
31.05.2022

Un nou virus, numit „gripa tomatelor” sau „febra tomatelor”, a apărut în India în ultimele săptămâni, cu peste 80 de cazuri înregistrate la copii începând cu 6 mai. Potrivit The Indian Express, simptomele acestei boli sunt apropiate de variola maimuței. Potrivit primelor elemente adunate de presa locală, acest virus, numit „gripa tomatelor”, a atacat în principal copiii sub 5 ani. S-a caracterizat prin apariția unor erupții mari pe tot corpul, sub formă de vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase, ca Monkeypox.

Erupțiile cutanate sunt caracteristice virusului. Tot aici își ia numele „gripa tomatelor”, deoarece cosurile găsite la copiii afectați sunt roșii precum legumele care le poartă numele.

Din cauza deshidratării cauzate de acest nou fenomen, iritațiile în apropierea gurii pot apărea și la copiii infectați. Potrivit mai multor virologi, „febra tomatelor” ar putea fi o nouă variantă a infecției virale picior-mână, care este foarte frecventă la copiii mici.

Care sunt simptomele gripei tomatelor?

Potrivit virologului Jacob John, această febră este de fapt doar o nouă variantă a sindromului mână-picior-gură, o infecție virală comună la copiii mici. Potrivit mai multor rapoarte, gripa poate provoca, de asemenea, oboseală, dureri articulare, crampe stomacale, greață, vărsături, diaree, tuse, strănut, curge nasul, febră mare și dureri de corp.

În cazul gripei tomatelor, aceste erupții apar pe tot corpul și iau forma unor vezicule roșii rotunde, de unde și numele. În unele cazuri, poate schimba și culoarea picioarelor și a mâinilor. Aparent, vezicule foarte dureroase și foarte contagioase. Părți ale corpului, cum ar fi mâinile, genunchii, fesele se pot păta și ele în roșu.

Această gripă este una autolimitată și nu există un medicament specific pentru aceasta. Aceasta înseamnă că simptomele se vor rezolva de la sine în timpul orelor suplimentare dacă se acordă îngrijire de susținere.

Cum poate fi tratată febra tomatelor?

Ca și alte cazuri de gripă, febra tomatelor este, de asemenea, contagioasă. Dacă cineva este infectat cu această gripă, trebuie ținut în izolare, deoarece acest lucru s-ar putea răspândi rapid de la o persoană la alta. Este esențial să preveniți copiii să se scarpine pe veziculele cauzate de gripă. De asemenea, se recomandă odihnă și igienă adecvate. Ustensilele, hainele și alte articole folosite de persoanele infectate trebuie igienizate pentru a preveni răspândirea gripei.

Aportul de lichide ar ajuta, de asemenea, la contracararea deshidratării. Cel mai important, este necesar să cereți sfatul medicului dumneavoastră dacă observați simptomele menționate mai sus.