mamaplus

Ginecolog Iraida Snigur, despre durerile la ovulație. Când trebuie să te adresezi la medic

-
//
26.06.2020

Conform cercetărilor de la Max Planck Institute și Clue, 1 din 3 femei raportează dureri în timpul ovulației, adică 36% dintre femei aflate la vârsta fertilă. Jumătate din aceste femei raportează durere în ovarul drept, iar cealaltă jumătate - în cel stâng. În continuare, află câteva cauze ale acestei dureri și recomandări importante de la medicul ginecolog-obstetrician Iraida Snigur.

Ce este sindromul Mittelschmerz? Adică durerea în ovulație?

  • Apare în mijlocul ciclului menstrual, atunci când se întâmplă ovulația.
  • Durerea este localizată preponderent pe o singură parte a abdomenului, cu caracter surd sau tăietor și apare brusc.
  • Durerea poate trece de la câteva ore până la 3 zile.
  • Poate fi asociată cu eliminări sangvinolente scunde, spotting.

Durerea în perioada ovulației apare din mai multe motive:

  • ruperea foliculului, astfel lichidul ajunge în cavitatea peritoneală, o irită și apare durerea;
  • preovulator, are loc "umflarea" foliculilor în ovul;
  • Atunci când durerea este pronunțată și este însoțită de vomă și febră, este necesar de a merge la medic pentru a exclude alte stări mai urgente, precum: apendicita, apoplexia de ovar, boala inflamatorie pelvină acută sau chiar sarcina ectopică.

În cele mai frecvente cazuri, durerea în ovulație trece de la sine timp de 24 de ore. Această durere nu aduce daune, nu vorbește despre o patologie și nu necesită tratamente sau intervenția medicului.

În cazuri rare pot fi folosite preparate din grupul AINS (ibuprofen), aplicarea pernuței calde sau o baie caldă. Prevenirea acestei dureri (nu și tratamentul) este posibilă doar cu administrarea COC-urilor.

Sfat important: Dacă durerea în ovulație este prezentă la fiecare ciclu menstrual și este pronunțată, atunci este necesar de a merge la specialist, pentru a exclude prezența altei condiții, așa ca: endometrioza, boala aderențială, infecții sexual transmisibile, care pot cauza boala inflamatorie pelvină, care la rândul ei necesită tratament.