Melanomul este tipul de cancer al pielii cu cea mai mare mortalitate și se răspândește rapid în organism. Acest tip de cancer poate fi vindecat când este depistat precoce, dar este fatal când este lăsat să progreseze. Melanomul apare atunci când melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat și invadează alte țesuturi. 

Examinați alunițele - și păstrați-vă viața! Este important să știți!

Degenerarea melanocitelor poate fi provocată de mai mulți factori: expunerea la radiații ultraviolete, traumatismele mecanice, arsurile termice și chimice, etc. Melanomul este mai periculos decât alte tipuri de cancer de piele, deoarece se răspândește rapid la alte organe prin vasele sangvine și ganglionii limfatici. 

De este periculos melanomul? Este cel mai grav cancer de piele. Boala se dezvoltă inițial doar pe piele dar are o mare capacitate de metastazare. Cînd tumoarea este depistată precoce, tratamentul asigură vindecarea. Cu cât tumoarea este mai avansată cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boală letală. 

Pentru a vă păstra sănătatea trebuie să acordați o atenție sporită corpului dvs. Examinați-vă pielea, în special alunițele. Pentru depistarea unei tumori suspecte este aplicată REGULA FIGARO:

Forma deasupra pielii; 
Schimbarea mărimii, accelerarea creșterii; 
Are margini neregulate, zimțate 
Asimetrie – o jumătate a tumorii diferă de cealaltă; 
Mărimea – sunt mari, diametrul tumorii de regulă depășește 5 mm; 
Diferența de culoare a tumorii 

Sunteți predispuși riscului?

Gradul riscului de îmbolnăvire cu melanomă este individual pentru fiecare persoană. Verificați: dacă sunteți de acord cu câteva puncte descrise mai jos, atunci trebuie să vizitați cu regularitate medicul-dermatolog.

  • Am pielea albă, păr blod sau roșcat, repede ard la soare. 
  • Am pe piele alunițe, multe dintre care au o formă incorectă sau cu diferență de culoare. 
  • În familia mea au fost cazuri de îmbolnăvire cu melanomă sau alt tip de cancer de piele 
  • În tinerețe am ars de câteva ori la soare 
  • Mă bronzez la soare cu regularitate și merg la solariu 
  • Am pe piele o pată întunecată, care recent și-a schimbat forma. 
  • Am câteva alunițe cu un diametru mai mare de 0,5 cm. 

Examinați alunițele - și păstrați-vă viața! Este important să știți!

Cu ajutorul unei examinări minuțioase a corpului (2-3 ori pe an) puteți ține sub control starea alunițelor vechi sau a celor apărute recent. În cazul unor schimbări sau dubii trebuie să vă adresați medicului-dermatolog. Verificați: \

  1. Fața și urechile 
  2. Pielea de pe cap (cu ajutorul unui uscător de păr) 
  3. Partea externă și internă a palmelor, degetele, mâinile 
  4. Coatele, antebrațele, axilele 
  5. Gâtul, pieptul (femeile trebuie să acorde o atenție deosebită zonei sub sâni), burta 
  6. Ceafa, umerii, spatele
  7. Fesele și partea superioară a coapselor 
  8. Partea interioară a coapselor, tălpile, degetele de la picioare  

Soarele 

Pentru a diminua riscul de îmbolnăvire cu melanomă, trebuie luat în calcul fototipul pielii. Fototipul pielii se determină cu ajutorul volumului de pigment, format de celulele pigmentare atunci când pielea este expusă la soare. Riscul de îmbolnăvire cu cancer de piele este mai mare la persoanele cu tipul de piele 1 și 2. 

Tip 1. Pielea este albă, pistruiată, părul blond sau roșcat, ochi albaștri. Pielea arde foarte repede, mereu este de culoare roșie după bronzare. 
Tip 2. Pielea este albă, părul deschis, ochii de culoare deschisă. Pielea arde repede, se înroșește sau se bronzează prost.
Tip 3. Pielea este de culoare deschisă, părul șaten, ochii de culoare întunecată. Pielea rareori arde la soare, uneori se înroșește, se bronzează repede. 
Tip 4. Pielea este închisă la culoare, părul închis, ochii de culoare închisă. Pielea arde foarte rar, nu se înroșește, foarte ușor se bronzează.
Tip 5. Pilea cu nuanță gălbuie, părul închis, ochii de culoare închisă (tip asiatic). Pielea arde foarte rar, se bronzează foarte repede.
Tip. Pielea închisă la culoare, părul negru (tip african). Pielea niciodată nu arde la soare 

Persoanele cu fototipul de piele 1 și 2 trebuie să fie atenți atunci când se expun la soare.

Examinați alunițele - și păstrați-vă viața! Este important să știți!

Cum îți protejezi pielea? 

Folosiți cremele pentru protecție solară înainte de fiecare expunere la soare. Nu uitați să aplicați crema la fiecare două ore, după fiecare scăldat sau transpirație excesivă. Crema trebuie să fie cu un factor de protecție UV/UVA nu mai puțin de 20 și aleasă în funcție de tipul de piele.

Dacă cerul este plin de nori, nu evitați să aplicați crema pentru protecție solară, asta pentru că razele UV trec prin nori. Feriți-vă de soare la munte sau în tropice, unde persistă riscul de a vă arde la soare.

Evitați expunerea la soare în orele prânzului, adică între orele 12 și 16 în sezonul de vară. Petreceți mai mult timp în umbră sau protejați-vă pielea cu haine ușoare. Nu uitați să purtați o pălărie și ochelari de soare.

Nu lăsași copiii mai mici de 3 ani sub razele solare directe. Învățați copilul de mic să aibă un comportament corect, pe timp de caniculă.

Evitați solariul, deoarece razele UV de tip A, folosite în lămpile pentru bronzarea artificială majorează considerabil riscul apariției cancerului de piele și contribuie la îmbătrânirea acesteia.

Examinați alunițele - și păstrați-vă viața! Este important să știți!

Mituri despre protecția solară 

Crema cu protecție solară nu permite bronzarea pielii 

NU este corect. Crema protejează pilea de razele UV (înroșire și îmbătrânire): după câteva zile, pilea dvs. se va acoperi cu un bronz frumos.

Dacă cerul este noros este imposibil să arzi la soare sau să te bronzezi 

NU este corect. Norii rețin doar o mică parte a rezelor solare, astfel încât 95% din razele UV pătrund printre stratul de nori. De aceea fiți atenți!

Atunci când pielea este bronzată, nu este neapărat să te protejezi 

NU este corect. Bronzul nu protejează pielea de arsuri și raze UV, care pot provoca apariția cancerului de piele.

Apa protejează de soare 

Corect și totodată incorect. Într-adevăr, apa protejează, însă la adâncime mare. Dacă înotați la suprafață, apa vă protejează de patologie termică, nu însă și de arsuri ale soarelui.