Desigur, că deserturile nu pot fi catalogate drept produse dietice, deoarece toate dulciurile se prepară din ingrediente cu un conținut mare de calorii: unt, ouă, făină, smîntînă...Caloriile însă nu sunt cele mai periculoase. Cele mai nocive deserturi sunt cele cu un conținut mare de grăsimi. Anume ele se depun pe burtă și pe coapse, sunt prost digerate și afectează tractul intestinal.

Deserturi benefice. Care din dulciuri au un efect benefic asupra sănătății?

De exemplu, renumitul desert Tiramisu – este un deliciu benefic, chiar dacă are 450 de Kcal. El conține mult caliu și magneziu, minerale necesare persoanelor care suferă de boli a sistemului cardio-vascular. Deasemenea acest desert conține puține grăsimi, deaceea substanțele benefice, care se conțin în Tiramisu sunt digerate integral.

Știți oare ce deliciu conține cele mai multe calorii? Cheesecake-ul! Acest desert de origine americană se prepară din ouă, unt, smîntînă și biscuiți. În rezultat – avem 680 de Kcal.

Cum alegem un desert benefic pentru siluetă? Regula principală – cu cît mai puține ingrediente conține deliciul, cu atît este mai benefic pentru sănătate.

Aluatul Filo. Cele mai inofensive deserturi pentru siluetă sunt cele preparate din aluat fără drojdie, pe bază de apă, făină și ulei vegetal. Anume din acest fel de aluat sunt preparate pateurile și strudelul.

Bezeaua și marmelada. Bezelele sunt preparate din pireu de fructe, zahăr și albuș de ou. Fiți atenți la compoziția acestor dulciuri și alegeți bezele fără ciocolată și gem. Marmelada conține pectină – o substanță care micșorează nivelul de colesterol în sînge și influiențează benefic asupra tractului gastro-intestinal. Marmelada cu fructoză destinată diabeticilor este cel mai inofensiv desert pentru siluetă.

Înghețata este unul din cele mai echilibrate produse. Acest desert de vară ridică tonusul, accelerează metabolismul, este ușor digerat și oferă o senzație de saturație pe o perioadă îndelungată de timp.

Deserturi benefice. Care din dulciuri au un efect benefic asupra sănătății?

Biscuiții, pesmeții și napolitanele. Orice produs culinar cu termenul mare de păstrare conține o cantitate mare de zahăr și grăsimi. Aceste dulciuri au o valoare nutritivă slabă, în schimb conțin grăsimi trans – un tip special de grăsimi nesaturate, obținute pe cale artificială, care împiedică alimentarea celulelor și contribuie la acumularea toxinelor.

Fructele uscate. Smochine uscate în schimbul unui batonaș de ciocolată sau curmale în schimbul unei cești de cafea. Pe lîngă volumul impresionant de substanțe nutritive, care ajută în lupta împotriva anemiei și senzației de slăbiciune, fructele uscate stimulează metabolismul, ajută la elimenarea excesului de apă din organism și curăță intestinul.

Fructele proaspete - fructoza în ele este de 1,5 ori mai dulce decît zahărul și conțin mai puține calorii. Mai mult, fructele conțin o varietate de substanțe nutritive și fibre.

”Mixul de Kremlin” – rețeta cu siguranță este cunoscută de mamele noastre. Pe timpuri, acesta era singurul produs accesibil pentru ridicarea imunității și luptei cu anemia, bolile de inimă și slăbiciunea. Pentru prepararea mixului este nevoie de de caise uscate, prune uscate, stafide, miere, nuci și lămîie în proporții egale. Toate componentele trebuie trecute printr-o mașină de tocat carne sau pot fi mărunțite în blender, după care consumi cîte 1-2 ligurițe pe zi.

Rețineți! Timpul oportun pentru a savura un desert este prima jumătate a zilei sau prinzul. Poftă mare!