Acum câteva zile, Mihai Stratulat a anunțat că revine cu sfaturi online în grupul Ask a Doctor. Prima temă pe care a abordat-o pediatrul este foarte actuală în sezonul rece: clasificarea și tratarea anginilor.

Cum tratăm angina? Ne spune Mihai Stratulat

Clasificarea anginelor:

1. Angina micotică (candida): depuneri albe, fără febră.

2. Angina virală: gât roșu, fără depuneri și febră 37-40°C. Poate fi cu vezicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte și alta de ovulă (omuleț) - Herpangina sau Angina herpetică.

3. Angina mixtă (virală + micotică): gât roșu cu depuneri albe și febră 37-39°C.

4. Angina bacteriană: gât roșu cu depuneri alb-gălbui sau albe, febră 39-40°C. Copilul până la un an nu face angină bacteriană!

Cum tratăm fiecare tip de angină în parte?

1. Angina micotică - nu necesită tratament, de obicei depunerile dispar în 1-2 săptămâni, dacă nu dispar, folosim antimicotice (ex. Fluconazol).

2. Angina virală - tratament simptomatic: scădem febra și îi dăm copilului multe lichide. Dacă copilul are mai mult de un an și febră mai mare de 39°C, stropim în gât.

3. Angina mixtă se tratează la fel ca și angina micotică și cea virală.

4. Angina bacteriană - necesită tratament cu antibiotic doar în cazul în care este cauzată de streptococ (Beta-hemolitic). În acest caz, se dă rapid testul la streptococ, inclusiv și pentru a face diferența dintre angina mixtă și cea bacteriană. Dacă testul este pozitiv, se dă antibiotic, în cazul în care e negativ, se așteaptă a 4-a zi, când febra trebuie să cedeze, în caz contrar (febra se menține înaltă și în a 4-a zi) se administrează antibiotic (întotdeauna se începe cu Augumentin).

De asemenea, Mihai Stratulat a subliniat că toți suntem purtători de bacterii în gât, însă acestea se tratează doar atunci când avem angină! După tratament, bacteriile oricum vor rămâne.

Text: Mihai Stratulat