Pandemii precum cea actuală, cu coronavirus (Covid-19), pot fi înfricoșătoare și ne pot afecta emoțional. De aceea, este important să rămânem informați, dar există și alte lucruri pe care le putem face pentru a ne menține starea de bine în astfel de perioade.
Iată câteva sfaturi care să te ajute pe tine, familia și prietenii tăi, să aveți grijă de sănătatea mintală într-un moment în care se discută mult despre potențialele riscuri la adresa sănătății fizice.
Încearcă să eviți știrile false și teoriile conspirației și informează-te din surse de încredere
Zvonurile și speculațiile pot să îți alimenteze neliniștea și anxietatea. Informându-te din surse de încredere, vei putea să controlezi aceste stări.
Urmează sfaturile de igienă – spală-te pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde - acasă sau la serviciu, după ce îți sufli nasul, înainte de a mânca sau de a găti. Dacă nu ai la dispoziție apa și săpunul, dezinfectează-ți mâinile și spală-te imediat ce ai ocazia.
Folosește batiste de unică folosință dacă tușești și aruncă-le imediat. Stai acasă dacă nu te simți bine.
Rămâi conectat
În perioadele de stres, ne descurcăm mai bine dacă avem companie și sprijin. Menține legătura cu familia și prietenii. Este bine să îți urmezi rutina zilnică. Este indicat să te concentrezi pe ceea ce poți face pentru a:
- Controla stresul prin tehnici de relaxare;
- A te menține activ;
- A mânca echilibrat.
Stai conectat cu prietenii tăi și cu rețelele sociale, dar încearcă să nu acorzi atenție senzaționalului. Bazează-te pe surse de încredere și nu uita că și prietenii tăi pot fi îngrijorați.
Vorbește cu copiii
Este important să implici familia și copiii în aspectele care ajută la menținerea sănătății. Trebuie să fii atent la ceea ce le spui copiilor, să îi întrebi ce au auzit despre pandemie și să îi sprijini, fără a-i panica.
Trebuie să reducem la minimum impactul negativ asupra copiilor și să le explicăm lucrurile. Discută cu ei despre știri, dar încearcă să eviți să îi expui la prea multe informații despre pandemie. Fii cât se poate de deschis.
Încearcă să nu eviți aspectele sensibile, dar vorbește-le într-un mod cât mai potrivit pentru ei.
Încearcă să nu anticipezi stresul
Este normal să te simți vulnerabil și copleșit în momentul în care citești știri despre pandemie, mai ales dacă ai avut traume sau probleme de sănătate mintală în trecut sau ai o boală cronică din cauza căreia ești mai vulnerabil la efectele infecției cu coronavirus.
Dacă te îngrijorează situația dată de răspândirea noului coronavirus, ai putea experimenta simptome precum:
- Dificultatea de a adormi;
- Lipsa puterii de concentrare;
- Furie, îngrijorare, anxietate sau panică;
- Sentimente de neajutorare;
- Frica de persoane care tușesc sau care par bolnave;
- Îndepărtarea de persoanele apropiate.
Este important să recunoști aceste sentimente și să îți reamintești să ai grijă de sănătatea fizică și psihică. De asemenea, ar trebui să eviți obiceiurile nesănătoase precum fumatul și consumul excesiv de alcool.
Încearcă să îi liniștești pe oamenii îngrijorați și pe cei care trăiesc singuri pe care îi cunoști.
Evită să faci presupoziții
Nu judeca oamenii și evită să tragi concluzii despre cine este responsabil pentru răspândirea bolii. Infecția cu coronavirus poate să afecteze pe oricine, indiferent de etnie, statut social sau gen.
Alege cum să selectezi informațiile din mass-media legate de pandemie
Există multă expunere în mass-media despre pandemia de coronavirus. Dacă observi că această expunere îți provoacă stres, încearcă să găsești un echilibru.
Este bine să urmărești știrile, cu condiția ca excesul de informație să nu te deranjeze.
Există un nivel mare de nesiguranță, pentru că nu se cunosc încă multe lucruri despre această nouă infecție. Totuși, trebuie să realizăm, fiecare dintre noi, că este o afecțiune dată de un virus cu acțiune principală pe sistemul respirator, iar medicii știu cum să trateze virozele respiratorii și cum să controleze simptomele afecțiunilor respiratorii determinate de virusuri.
Ce ar trebui să facă persoanele aflate în carantină sau izolare?
În cazul infectării cu coronavirus, se impune carantina sau autoizolarea.
Pentru astfel de persoane, situația poate părea descurajatoare. Este o perioadă diferită din viața ta, dar nu trebuie să fie neapărat rea, chiar dacă nu ai ales să te afli în această situație.
Este o etapă cu un ritm diferit, în care vei relaționa cu ceilalți în alt mod decât până acum. Menține contactul cu ceilalți prin telefon, e-mail sau pe rețelele sociale, acestea fiind totuși modalități bune pentru a fi în legătură cu persoanele care contează pentru tine.
Stabilește o rutină zilnică. Ai putea să citești mai mult, să vizionezi filme, să faci exerciții fizice, să încerci tehnici de relaxare sau să afli informații interesante de pe internet. Odihnește-te mai mult și privește această etapă ca pe o experiență nouă, neobișnuită, care are și câteva beneficii.
Asigură-te că ai la dispoziție tot ce îți trebuie pentru a avea grijă de sănătate, cum sunt medicamentele.