Un cuplu este diagnosticat cu infertilitate atunci când după un an (sau mai mult) de raporturi sexuale regulate, neprotejate, sarcina întârzie să apară. 

Infertilitatea poate apărea din mai multe cauze, există însă și situații când, în pofida faptului că toate testele de determinare a unor posibile patologii sau factori declanșatori sunt în limite normale, iar specialiștii în fertilitate nu au o explicație logică a motivului din care cuplul nu reușește să obțină o sarcină.

Care sunt cauzele cunoscute ale infertilității
Infertilitatea poate fi cauzată de diferiți factori: vârsta femeii (diminuarea rezervei ovariene), greutatea sau de nivelul de stres. De asemenea, unele afecțiuni precum: boala inflamatorie pelvină, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană primară, trompe uterine obturate, probleme la nivelul corpului uterin (fibroame, polipi, malformații, aderențe), endometrioză, afecțiuni ale colului uterin și vaginului, disfuncții imunologice sau hiperprolactinemie etc., pot duce la infertilitate.

Infertilitatea masculină poate fi cauzată de probleme cu ejacularea, blocaje la nivelul epididimului, vaselor deferente sau în interiorul testiculului, dezechilibre hormonale, efectele adverse ale unor tratamente.

Și totuși, cum poate fi explicată infertilitatea din cauze necunoscute?
Uneori incapacitatea de a determina cauzele infertilității țin și de posibilitățile tehnice reduse. Investigatiile normale efectuate pot să nu detecteze detalii subtile, care ar putea avea un impact aupra fertilității. Spre exemlplu, s-ar putea ca o femeie să aibă o cantitate satisfăcătoare de ovocite, însă de o calitate mai puțin bună și, astfel, să aibă mai puține șanse spre o dezvoltare naturală a sarcinii. Sau probabil analizele de spermă nu pot distinge alterații subtile ale spermatozoizilor care impiedica fecundarea. 

Ce e de făcut?
E bine știut că modul de viață influențează foarte mult asupra fertilității. Anume din acest motiv este important ca fiecare cuplu care își dorește să conceapă un copil cât mai curând, să adopte un mod de viață sănătos și echilibrat.

-Reduceți consumul de cofeină (cel mult 1-2 căni de cafea pe zi), la fel și consumul de alcool (încercați să vă limitați la cel mult 3-4 băuturi pe săptămână). Sunt multe studii care au demonstrat legatura directă dintre consumul acestora și impactul negativ asupra fertilității
-Renunțați la fumat! Nicotina accelereză îmbătrânirea ireversibilă a ovocitelor, precum și reduce semnificativ din calitatea spermei
-Renunțați definitiv la drogurile recreaționale, dacă vă numărați printre consumatorii acestora
-Mențineți un indice de masă corporal în limite normale. Un indice mai mic sau mai mare de cel indicat vârstei și înălțimei dumneavoastră poate afecta fertilitatea și crește șansele de avort spontan.
-Încercați să evitați cât de mult posibil situațiile stresante și cele pline de anxietate. Puteți încerca metode personalizate de relaxare sau puteți căuta ajutorul unui specialist cu care să discutați problemele care vă neliniștesc.

Ce posibilități de tratament există?
Chiar dacă specialistul în infertilitate sau medicul curant nu pot identifica cauza infertilității, nu înseamnă că nu există șansa de a avea un copil. Tratamente precum medicații de stimulare ovariană împreună cu IUI (inseminare intrauterină de spermă) sau FIV (Fertilizare in Vitro) pot îmbunătăți substanțial ratele de succes în cazul femeilor/cuplurilor identificate cu infertilitate din ”cauze necunoscute”.
Dacă totuși cuplul hotărăște să încerce să conceapă natural, fără tratamente de fertilitate, șansele de a obține o sarcină sunt mici, dar sunt. Uneori medicul poate recomanda anumite proceduri care ar mări aceste șanse. 

Citește și: Te simți mai mereu balonată? Care sunt cauzele