Balonarea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă foarte multe femei. Pe lângă disconfortul fizic, aceasta mai afectează și încrederea în sine, pentru că te simți de-a dreptul umflată.

De ce te balonezi?
Există mai mulți factori car epot favoriza apariția balonării. Uneori problema constă că mănânci rar și în cantități mari, de exemplu mânânci dimineața, apoi tocmai seara tâziu, iei cina.

Alteori e vorba de ce mănânci. Există o mulțime de produse alimentare care te vor face să te simți balonată: mazărea, fasolele, năutul și alte boboase, legumele crucifere, sucurile acidulate etc. Mâncarea prea sărată, prea grasă sau prea picantă, de asemenea poate provoca balonarea.

Dacă te simți mai mereu balonată, iată care pot fi cauzele:

Afecțiuni medicale
Unele afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, refluxul gastroesofagian sau hemoroizii pot fi cauza balonării tale. În unele cazuri poate fi vorba și despre cancer ovarian, așa că programează o vizită la medic dacă balonarea este însoțită și de alte simptome care nu se dau duse.

Mâncarea prea sărată
Excesul de alimente bogate în sare (chipsuri, fast-food, diverse sosuri etc.) poate duce la retenție de lichide în corp, inclusiv la nivelul abdomenului, adică nesuferita balonare. 

Prea multe făinoase
E posibil să te balonezi pentru că ai o dietă bogată în pâine, paste făinoase și prăjituri. Acestea conțin carbohidrați simpli care intră aproape instantaneu în fluxul sangvin și favorizează retenția de apă în țesuturi. 

Prea multe băuturi acidulate
Băuturile acidulate, fie că e vorba de sucuri, șampanie sau bere, pot provoca balonarea. Bulele de acid se acumulează în sistemul digestiv și există două variante: fie le elimini prin gaze intestinale ori eructații, fie rămân acolo mai mult timp și duc la balonare. Ține cont că sucurile conțin și zahăr sau îndulcitori, tot carbohidrați simpli despre care am vorbit ceva mai sus.

Mănânci prea repede
Cu cât mai repede, cu atât mai mult aer vei înghiți. La fel ca în cazul bulelor de acid, aerul pe care îl înghiți se acumulează și duce la balonare.

Intoleranța la anumite produse
Dacă te simți balonată tot timpul și ai crampe abdominale, de vină pot fi produsele lactate care conțin lactoză sau cele care conțin gluten. E posibil să ai intoleranță la unul dintre aceste componente și din această cauză să fii balonată. 

Sindromul premenstrual
Unele femei suferă de balonare în perioada de dinaintea menstrei. Acest sindrom favorizează retenția de apă în corp. De vină pentru aceste probleme ar putea fi modificările hormonale din apropierea menstruației.

Alimente bogate în grăsimi
Dacă ai un meniu cu alimente bogate în grăsimi, e posibil ca balonarea ta să fie cauzată de mâncarea prea grasă. Grăsimile sunt importante pentru funcționarea corectă a organismului, dar este important și ce tip de grăsimi consumi. Grăsimile trans (hidrogenate), care se găsesc în prăjeli, fast-food, dulciuri, produse de patiserie, nu sunt deloc indicate. 

Stresul
Pe lângă obiceiurile alimentare, o altă cauză a balonării poate fi stresul. În astfel de situații, vei observa o ameliorare atunci când te relaxezi. Pentru aceasta poți încerca niște exerciții fizice, sport în sânul naturii, un ceai de romaniță, o carte sau orice altă activitate (sănătoasă) care să te ajute să te detașezi de probleme.

Totuși, dacă ai exclus din alimentație alimentele ce ar putea să te baloneze, nu treci printr-o perioadă stresantă, te hidratezi bine și nici nu ești în perioada de dinainte menstruației, e bine să consulți un medic pentru a scăpa de balonare.

Citește și: Bolile pe care le poți lua prin sărut