Deși poate părea inofensiv, sărului, unul dintre cele mai răspândite semne prin care poate fi manifestată afecțiunea, poate fi și periculos. Potrivit unor studii, printr-un sărut de 10 secunde pot fi transmite până la 80 de milioane de bacterii, iar în felul acesta se pot instala diverse boli.

Iată care sunt bolile pe care le poți lua prin sărut:

Mononucleoza
Mononucleoza mai este cunoscută și cu numele de „boala sărutului”și reprezintă o afecțiune foarte contagioasă, provocată de virusul Epstein-Barr. Acesta face parte din familia herpesvirusurilor și infectează aproximativ 90% din populație, persistând pe întreaga durată a vieții sub forma unei infecții latente. Incubaţia variază între 3 şi 7 săptămâni, uneori ajungând la 60 de zile. Debutul bolii este, de regulă, insidios (4-5 zile), cu manifestări generale: febră, cefalee, astenie importantă, mialgii.

Citomegalovirus
Citomegalovirus este o altă infecție virală, declanșată de un virus ce aparține familiei virusurilor herpetice. Majoritatea persoanelor infectate, dar care sunt sănătoase în rest, nu manifesta niciun simptom. La interval de 3-12 săptămâni de la expunere, unii adulți pot avea simptome precum: oboseala, slăbiciune, transpirații nocturne, febră, durere în gat și umflarea ganglionilor, reducerea poftei de mâncare și pierderea în greutate, dureri musculare, senzație de rău. Citomegalovirus poate deveni latent pentru o perioada, ca mai apoi sa se reactiveze.

Herpes
Încă o boală contagioasă pe care o poți lua prin sărut este herpesul. Există două forme ale acestui virus, herpes simplex de tipul 1 (HSV1) si herpes simplex de tipul 2 (HSV2). HSV1 este asociat în principal cu infecţii oculare şi orale, în timp ce HSV2 determină, de obicei, herpesul genital.
Virusul herpes simplex 1 se transmite prin contact direct cu leziuni și odată intrat in organism, determină apariția unor vezicule dureroase, umplute cu lichid transparent, însoțite de o senzație de arsură.

Meningită
Meningita virală poate fi provocată de mai multe virusuri. Chiar dacă e mai puțin severă decât meningita bacteriană, ea poate crea simptome precum: febră, durere de cap, gât înțepenit, greață și vomă. Nu există medicamente pentru a trata meningita virală, cel mai des trecând de la sine în cazul celor cu sistemul imunitar puternic.

Gripa
Gripa se transmite de la persoană la persoană prin picăturile de saliva. Drept urmare, dacă te vei săruta cu o persoană infectată, te vei îmbolnăvi și tu. Cel infectat poate transmite boala cu o zi înainte să aibă simptome și până la 7 zile de când nu mai are simptome.
Principalele simptome ale gripei sunt: febra, tusea, gât inflamat, dureri musculare și epuizare. 

COVID-19
Noul tip de coronavirus, apărut la sfârșitul anului 2019, în China, poate fi transmis prin simpla apropiere de o persoană infectată, care tușește sau strănută nemaivorbind de sărut. Infecția cu noul coronavirus poate fi asimptomatică sau poate da simptome precum: febră, epuizare, pierderea gustului și mirosului, durere de cap.

Hepatita B
Deși șansele sunt foarte mici, hepatita B s-ar putea transmite și prin sărut.  Acest lucru se întâmplă atunci când sângele infectat și saliva celui infectat intră în contact direct cu sângele sau membrana mucoasă a celuilalt. Hepatita B poate fi prevenită prin vaccin, iar în următorii ani se așteaptă ca această boală să fie eradicată.

Poliomielita
O altă boală foarte contagioasă, care se poate transmite și prin sărut, este poliomielita. Odată ajuns în intestin, virusul poate invada sistemul nervos și duce la paralizie. Această boală este eradicată acum datorită vaccinării împotriva poliomielitei.

Oreion
Oreionul, de asemenea, se poate transmite prin sărut, fiind o infecție virală care afectează glandele salivare și care duce la inflamarea acestora. Datorită vaccinării, oreionul nu mai este o boală comună 

Rubeolă
Este o boală contagioasă cauzată de un virus transmis de la o persoană infectat prin strănut sau tuse. Aceasta poate fi prevenită prin vaccinare.

Alte boli care mai pot fi luate prin sărut sunt: Ebola, Zika, febra dengue, febra galbenă, rabie, sifilis (foarte rar).

Prin sărut NU se pot lua infecții precum: Chlamidia, gonoree sau HIV. 

Citește și: Unul dintre cei mai cunoscuți îngerași „Victoria's Secret” a născut. Primele fotografii cu bebelușul