Pentru că în curând va începe sezonul „au înnebunit salcâmii”, cei care se ştiu cu alergii se gândesc cu teamă la reacțiile alergice care îi vor pune la grea încercare. Lăcrimare, strănut, tuse, ochi roşii – toate acestea sunt patimile pe care trebuie să le îndure o persoană alergică la polen şi alți alergeni specific debutului primăverii. Problema e că, anul acesta, sezonul alergiilor se suprapune peste pandemia de coronavirus, iar aceste două fenomene ar putea crea confuzie, pentru că împărtăşesc unele simptome, precum tusea, nasul înfundat, secrețiile nazale abundente sau durerile ori mâncărimile în gât.

Mai mult decât atât, potrivit cercetărilor, persoanele cu astm sau alergii sunt mai sensibile şi predispuse la apariția complicațiilor cauzate de o eventuală infecție cu noul coronavirus. De aceea este important să faci distincția între alergie şi COVID-19, dar şi să respecți cu strictețe normele de igienă, precum şi măsurile impuse de starea de urgență, pe o durată de minimum 30 de zile.

Alergie sau coronavirus – cum faci diferența?

„Da, poate fi destul de uşor de confundat alergia cu o infecție virală, aşa cum este cea cu noul coronavirus, însă există anumite semne care pot face diferența”, afirmă Sally Bailey, medic alergolog.

Una dintre principalele diferențe este că, în cazul unei infecții virale, picăturile de salivă eliminate prin tuse sau strănut pot infecta alte persoane aflate în proximitate. În schimb, la alergie nu se pune problema de aşa ceva, nu este o afecțiune contagioasă.

Alergiile apar pe fondul unei reacții exagerate a sistemului imun, care nu recunoaşte anumiți „duşmani”, cum este polenul, de exemplu. Astfel, corpul încearcă să lupte cu alergenul respectiv prin eliberarea de histamină, care duce la apariția simptomelor specifice: mâncărime la nivelul ochilor şi nasului, lăcrimare abundentă, strănut, rinoree (secreții nazale), nas înfundat sau, în cazurile severe, astmă, tuse persistentă, respirație şuierătoare (wheezing) şi senzație de sufocare.

Pe de altă parte, infecția cu SARS-CoV-2 se manifestă prin dureri musculare, febră şi rareori nas înfundat – potrivit OMS, doar aproximativ 5% dintre pacienții din China depistați pozitiv cu noul coronavirus prezentau acest simptom, iar 14% aveau dureri în gât.

Din păcate, „încă suntem în sezonul gripei şi răcelii, aşa că este destul de greu de diferențiat toate aceste afecțiuni, mai ales că febra şi tusea pot apărea în ambele situații”, adaugă medicul.

Aşadar, singura metodă confirmată de diagnostic pentru COVID-19 constă în efectuarea testului faringian şi nazofaringian. Dar pentru a evita răspândirea coronavirusului, în cazul în care eşti deja infectat, nu este indicat să mergi la spital, ci să suni mai întâi medicul de familie, care te va îndruma ce ai de făcut mai departe.