Pepenele verde este fructul vedetă al verii. De fiecare dată când mergi la piață pentru a cumpăra un pepene, încerci să-l alegi pe cel mai copt, cel mai dulce, cel mai cel. Însă este neplăcut când ajungi acasă, iar pepenele nu are deloc gustul la care te-ai așteptat. Pentru a alege un pepene verde potrivit, trebuie să luăm în calcul câteva lucruri, printre care se numără forma, aspectul sau chiar culoarea codiței.
Iată câteva reguli de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi un pepene verde:
- Este important să îi verifici forma. Alege un pepene cu formă uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare.
- Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce şi copt.
- Punctul de coacere. Pata galbenă a pepenelui, din partea opusă codiţei, trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede şi nu este copt.
- Testul sunetului. Bate cu degetul în pepene, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect! Asta înseamnă că pepenele este copt.
- Codiţa trebuie să fie verde. Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii. Alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este "trecut".
- Coaja. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.
Atunci când sunt culeşi prea devreme, mulţi producători folosesc anumite substanţe pe care le injectează în pepene pentru a-i grăbi coacerea.
Cum recunoşti un pepene verde injectat?
Un pepene verde injectat are seminţele albe, necoapte, acesta fiind un prim indiciu la care trebuie să fii atentă. Însă nu orice sămânţă albă e semn că pepenele a fost injectat. Din cauza condiţiilor meteo este posibil ca unele dintre seminţe să rămână albe, necoapte.
Totodată, o altă metodă ca să verifici dacă pepenele conţine coloranţi este să pui o bucată de pepene verde într-un pahar cu apă amestecată cu o lingură de oţet. Dacă aceasta se va colora, înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranţi. În schimb, dacă apa rămâne la fel sau uşor tulbure înseamnă că pepenele este bun şi nu conţine coloranţi.
Sursa: www.romaniatv.net, www.eva.ro