

Durerea de gât la copii poate apărea în orice moment – fie că vorbim despre sezonul rece sau chiar în perioada estivală. Dincolo de faptul că cei mici au un sistem de apărare încă în formare și anticorpii lor nu sunt încă atrenați pentru tot felul de tulpini de virusuri și bacterii, durerea în gât poate avea cauze multiple. Durerea intensă și de lungă durată, mai ales la copii nu este un semn care trebuie ignorat și se impune o vizită la medicul specialist.
Durerea poate avea multiple cauze, începând cu infecțiile cu origini virale sau bacteriene, continuând cu boli cu substrat, iar aici paleta este extrem de largă. Ca idee, durerea determinată de o viroză banală este o durere spontană care își face simțită prezența la înghițire. În cazul în care durerea persistă, chiar și după o serie de serii cu ceai cald, preparate calde cu miere, atunci este impetuos necesar să se apeleze un medic pediatru.
Răcelile ușoare însoțite de dureri de gât, pot fi tratate prin remedii naturale. Dacă însă simptomele nu se ameliorează după maxim 3 zile, se recomandă un consult la medicul pediatru. Ca idee, este nevoie de hidratare. Și când vorbim de hidratare nu vobim doar de apă, ci este recomandabil să se consume compoturi, ceaiuri calde sau la temperatura corpului. Prin lichidele consumate, mucoasa gâtului se menține umedă și se scapă mai repede de senzația de disconfort. Se recomandă ceaiurile de plante precum salvia, cimbru, mușețel, nalba sau renumita băutură caldă cu lămâie.
Împachetările în jurul gâtului sunt apreciate de mulți părinți, deoarece reușesc să amelioreze durerea. Pentru această operațiune este folosit un prosop de bucătărie, scufundat în apă rece sau caldă (în funcție de durere), stors și așezat în jurul gâtului în care putem să punem câteva picături de ulei de eucalipt, salvie, spirt diluat sau o pastă de cartof cu ceapă.
La acest remediu, ideal și pentru vindecarea corzilor vocale de răgușeală este bine să stăm lângă copil și să-l supraveghem ca să nu alunece prosopul.
Când vorbim de durerile de gât la copii trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
Este important să fim atenți la simptome și să apelăm la medicul pediatru pentru prevenție.