mamaplus

Copilul spune că îl doare gâtul? Cum să-l ajuți și ce remedii naturiste poți încerca

-
//
19.08.2022

Durerea de gât la copii poate apărea în orice moment – fie că vorbim despre sezonul rece sau chiar în perioada estivală. Dincolo de faptul că cei mici au un sistem de apărare încă în formare și anticorpii lor nu sunt încă atrenați pentru tot felul de tulpini de virusuri și bacterii, durerea în gât poate avea cauze multiple. Durerea intensă și de lungă durată, mai ales la copii nu este un semn care trebuie ignorat și se impune o vizită la medicul specialist.

Durerea poate avea multiple cauze, începând cu infecțiile cu origini virale sau bacteriene, continuând cu boli cu substrat, iar aici paleta este extrem de largă. Ca idee, durerea determinată de o viroză banală este o durere spontană care își face simțită prezența la înghițire. În cazul în care durerea persistă, chiar și după o serie de serii cu ceai cald, preparate calde cu miere, atunci este impetuos necesar să se apeleze un medic pediatru.

Tratamente în cazul durerilor de gât la copii

Răcelile ușoare însoțite de dureri de gât, pot fi tratate prin remedii naturale. Dacă însă simptomele nu se ameliorează după maxim 3 zile, se recomandă un consult la medicul pediatru. Ca idee, este nevoie de hidratare. Și când vorbim de hidratare nu vobim doar de apă, ci este recomandabil să se consume compoturi, ceaiuri calde sau la temperatura corpului. Prin lichidele consumate, mucoasa gâtului se menține umedă și se scapă mai repede de senzația de disconfort. Se recomandă ceaiurile de plante precum salvia, cimbru, mușețel, nalba sau renumita băutură caldă cu lămâie.

Împachetările în jurul gâtului sunt apreciate de mulți părinți, deoarece reușesc să amelioreze durerea. Pentru această operațiune este folosit un prosop de bucătărie, scufundat în apă rece sau caldă (în funcție de durere), stors și așezat în jurul gâtului în care putem să punem câteva picături de ulei de eucalipt, salvie, spirt diluat sau o pastă de cartof cu ceapă.

La acest remediu, ideal și pentru vindecarea corzilor vocale de răgușeală este bine să stăm lângă copil și să-l supraveghem ca să nu alunece prosopul.

Reguli importante pentru părinți

Când vorbim de durerile de gât la copii trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

  • Atunci când durerile de gât durează de mai bine de trei zile, sau sunt dureri însoțite de senzație de sufocare, probleme de respirație și dureri la înghițire, e clar că trebuie să consultăm un medic pediatru și să lăsăm deoparte tratamentele homeopate.
     
  • În plus, dacă durerile se resimt accentuat pe o parte a gâtului sau apar în urma suprasolicitării vocii, iar la palpare ganglionii limfatici sunt foarte inflamați, este necesar atunci un consult mai complex.
     
  • De asemenea, când temperatura corpului se menține ridicată (38 grade Celsius mai bine de 3 zile) sau 40 de grade Celsius (în rândul copiilor până în 12 ani), iar durerile în gât sunt însoțite de apariția unor pete roșii pe piele, poate fi vorba de mai mult decât de o simplă răceală sau gripă și putem vorbi chiar de variolă, varicelă sau vărsat de vânt.

Este important să fim atenți la simptome și să apelăm la medicul pediatru pentru prevenție.