Vizita regulată la ginecolog te va ajuta să-ți menții sănătatea sistemului reproductiv și, de asemena, te va ajuta să obții răspunsuri la toate îndoielile cu privire la anumite lucruri pe care le trăiești și ești confuză dacă sunt normale sau nu. Chiar dacă te simți jenată de anumite probleme, medicul ginecolog a văzut și auzit totul și este acolo pentru a te ajuta, nu pentru a judeca. Medicul ginecolog-obstetrician Silviu Iștoc îți spune 5 lucruri pe care ar trebui neapărat să i le spui medicului tău ginecolog atunci când te confrunți cu ele.
Perioade menstruale dureroase
„Pentru multe femei, menstruația este o perioadă neplăcută. Crampele, durerile de sâni și durerile de cap sunt doar câteva dintre cele mai frecvente simptome ale menstruației. Dar pentru unele femei, durerile menstruale depășesc crampele și pot fi incredibil de severe. Dacă menstruația este foarte dureroasă sau s-a agravat în timp, poate fi un semn de endometrioză sau fibrom uterin. Este important să discuți cu medicul tău despre acest lucru, deoarece afecțiunile trebuie tratate prompt pentru a nu se agrava. Nu trebuie să suferi în tăcere”, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Miros vaginal neplăcut
Deși mirosul vaginal poate fi un subiect inconfortabil, este important să discuți cu medicul tău dacă există un miros neplăcut sau dacă există o schimbare față de mirosul normal și care pare să dureze de câteva zile. Deși a avea un anumit miros este normal, orice modificări sau mirosuri neplăcute pot fi un semn de creștere excesivă bacteriană sau infecție vaginală, iar pentru acestea există tratament.
Disconfort sexual
Este foarte important să discuți cu medicul tău despre disconfortul în timpului actului sexual. S-ar putea să te simți inconfortabil să-l aduci în discuție, dar medicul ginecolog te va ajuta să îți tratezi problemele.
Uscăciune vaginală: multe femei experimentează uscăciune vaginală în timpul actului sexual. Uscăciunea poate depinde adesea de vârsta unei femei și de alți factori din viața ei. Dacă o femeie mai tânără are această problemă și este sub tratament anticoncepțional, este posibil ca nivelul de estrogen să fie insuficient și ar putea fi nevoie de o modificare a tratamentului. Pentru o mamă ocupată, este posibil să nu acorde suficient timp pentru a se angaja în preludiu înainte de sex, ceea ce duce la uscăciune. Dacă o femeie este în postmenopauză și se confruntă cu uscăciune, aceasta se poate datora unui nivel scăzut de estrogen, iar medicul ei ginecolog poate prescrie estrogen vaginal.
Durere în timpul sexului: este important să discuți cu medicul tău dacă te confrunți cu dureri în timpul actului sexual sau ai sângerări după actul sexual. Ar putea exista o afecțiune ce trebuie tratată cât de curând pentru a nu se agrava.
Scurgeri urinare
Întâmpinarea incontinenței urinare poate fi foarte stresantă și poate afecta calitatea vieții. Multe femei vor experimenta astfel de simptome după naștere, în special dacă au avut un copil mare sau o naștere vaginală care s-a soldat cu rupturi. De asemenea, când femeile intră la menopauză, aceste simptome se pot agrava. În funcție de natura incontinenței, pot exista opțiuni de gestionare medicală sau chirurgicală disponibile. Discutând cu medicul ginecolog, acesta poate determina protocoalele de tratament adecvate.
Libido scăzut
Deși un libido scăzut este întâlnit mai frecvent decât își dau seama multe femei, este important să vorbești cu medicul ginecolog pentru a descoperi cauza îngrijorării tale. Libidoul poate fi uneori afectat de medicamentele pe care le administrezi sau poate fi un semn al unei afecțiuni medicale încă nedescoperită sau un efect secundar al unei afecțiuni cunoscute. În aceste situații, medicul ginecolog poate stabili ce intervenții medicale pot fi necesare.
Pentru alte femei, totuși, libidoul lor scăzut poate fi legat de natura sexualității feminine - uneori, dorința ta de a face sex sau de a fi intimă poate fi afectată de lucruri în afara controlului tău, cum ar fi stresul sau munca. Femeile aflate în relații de lungă durată sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a fi excitate spontan în comparație cu etapele incipiente ale relației lor.