În prezent informaţiile despre metodele de contracepţie sunt destul de accesibile. Putem afla tot ce ne interesează din mass-media, reclamă, jurnale etc. Există o mulţime de metode de contracepţie. Încercând mai multe, o putem alege pe cea care ni se potriveşte mai bine. Pentru a evita avorturile, bolile infecţioase şi venerice şi a naşte un copil sănătos şi dorit, trebuie să ne clarificăm referitor la aceste aspecte. În continuare vom încerca să demontăm câteva mituri învechite, dar bine înrădăcinate.

Cele mai frecvente mituri referitoare la metodele de contracepţie

Mitul care a distrus mii de destine – Nu poţi rămâne însărcinată „prima dată”

Poţi! Şansele de a rămâne însărcinată după primul act sexual sunt identice cu orice alt act şi nu are importanţă că pentru dumneavoastră este „primul”, adică „deosebit”. Sarcina se instalează atunci când spermatozoidul întâlneşte un ovul şi îl fecundează. Şi pentru spermatozoid este absolut acelaşi lucru dacă este primul act sexual sau nu. Se crede că pentru „prima dată” cel mai potrivit este prezervativul. Pe lângă sarcină, el vă protejează împotriva diverselor boli infecţioase.

Este imposibil să rămâi însărcinată în timpul „zilelor critice”

Şansele sunt, într-adevăr, foarte mici, dar ele există! Aceasta se referă, în special, la femeile cu menstruaţie prelungită. După cum se ştie, spermatozoidul se poate afla în mucoasele femeii până la şapte zile, fiind capabil de fecundare. Aceasta înseamnă că în timpul ovulaţiei ar putea avea loc o întâlnire nedorită cu ovulul şi, ca urmare, o sarcină neplanificată.

Cele mai frecvente mituri referitoare la metodele de contracepţie

Folosirea mijloacelor de contracepţie dăunează sănătăţii

„Vechile” mijloace hormonale aveau într-adevăr o acţiune negativă asupra organismului, soldată chiar şi cu tromboze sau boli ale inimii. Utilitatea utilizării contraceptivelor moderne microdozate este mai mare decât riscurile unei sarcini nedorite. Hormonii din compoziţia produselor contraceptive contemporane sunt asemănători cu hormonii organismului uman. Dacă preparatul a fost bine ales de către medic, el vă va ajuta să normalizaţi greutatea, să îmbunătăţiţi starea părului şi pielii, să scăpaţi de durerile premenstruale.

Desigur, această metodă de protecţie are şi o serie de contraindicaţii, de aceea este important ca, la alegerea contraceptivului, să cereți sfatul medicului.

Contracepţia de urgenţă este echivalentă unui avort

Contracepţia de urgenţă este o metodă de prevenire a sarcinii imediat după actul sexual. Mecanismul de bază al acţiunii acestor preparate este încetinirea sau accelerarea ovulaţiei, transformarea accelerată a endometrului, îngroşarea mucoasei cervicale şi, ca rezultat, imposibilitatea implantării ovulului. Dacă a avut loc fecundarea şi implantarea ovulului, nici un fel de pastile nu ne ajută. Soluţia acestei probleme este avortul. Contraceptivele de urgenţă pot fi luate şi de femeile care au contraindicaţii pentru administrarea permanentă a contraceptivelor hormonale.

Cele mai frecvente mituri referitoare la metodele de contracepţie

Coitus intreruptus – o metodă sigură de protecţie

Actul sexual întrerupt este absolut nefiziologic şi dăunător pentru bărbat. El nu se poate relaxa suficient, este mereu tensionat, pentru a nu pierde secundele prețioase. Realitatea este însă următoarea: o parte dintre spermatozoizi ajunge în vaginul femeii înainte de ejaculare. Aceasta este natura umană şi nimeni nu poate controla acest proces.

Lămâia şi oţetul sunt metode de contracepţie sigure

Remedii populare, folosite de sute de ani! Puţină logică există: spermatozoizii mor într-adevăr în mediul acid. Însă… este improbabil ca dumneavoastră să reuşiţi să faceţi spălături vaginale atât de meticuloase. În plus, mediul acid poate provoca arsuri, dereglează mediul natural al vaginului, apar traume ale pereţilor vaginal. Iar aceasta poate conduce la diverse infecţii.

Cele mai frecvente mituri referitoare la metodele de contracepţie

Pentru a rămâne însărcinată, trebuie să ai orgasm

Pentru a ejacula, bărbatul trebuie să aibă orgasm. Orgasmul feminin este, însă, doar o contracţie de scurtă durată a muşchilor uterului. Ovulul într-un organism sănătos se dezvoltă în fiecare lună şi nu depinde deloc de satisfacţia pe care o simţiţi în timpul apropierilor intime. De aceea orgasmul nu este legat în nici un fel de posibilitatea instalării sarcinii.

Sursa