mamaplus

Ce reprezintă testul AMH și cât de important este pentru femeile care își doresc să devină mame

-
//
26.05.2020

Testarea hormonului anti-mullerian îți indică ce șanse ai să ramai însărcinată, constituind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Ce este de fapt AMH, ce categorii de femei ar trebui să facă testul de sânge AMH și ce importanță deține acest test în tratamentul infertilității, veți descoperi în continuare.

Ce este hormonul anti-mullerian

Hormonul anti-mullerian sau AMH, este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovar și nu de către foliculii primordiali, nici de către foliculii antrali în faza finală de creștere (aflați sub reglarea directa a FSH). AMH constituie un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene.

AMH are un efect inhibitor asupra recrutării foliculilor primordiali, cât și asupra răspunsului foliculilor de creștere la hormonul foliculo-stimulant FSH. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul AMH scade continuu la femei în corelație cu rezerva funcțională ovariană. Scăderea sa este semnificativă cu câțiva ani înainte de o creștere evidentă a FSH. Din acest motiv AMH poate identifica mai bine femeile a căror fertilitate este în scădere și poate oferi indicații asupra tranziției către menopauză în următorii ani.

Alți factori care pot influența în mod negativ calitatea ovocitelor sunt: condiția genetică, infecțiile, intervențiile chirurgicale, fumatul, mediul înconjurător și greutatea corporală.

Modul în care era evaluată rezerva de ovocite în trecut implică testare ecografică și testare a nivelului FSH din ziua a 2-a, a 3-a a ciclului menstrual, însă acestea nu prezentau o acuratețe prea ridicată. Odată cu apariția testării hormonului AMH, fertilitatea poate fi evaluată în orice moment.

Categorii de femei cărora se recomandă testarea AMH:

  • Femei care au în familie cazuri de menopauza prematură;
  • Femei care au suferit o intervenție chirurghicală pe ovare;
  • Femei care suferă de endometrioză;
  • Femei cărora le-a fost administrată chimioterapie (ajută la diagnostic și monitorizare);
  • Femei care își planifică momentul de a deveni mame pentru o dată ulterioară.

Ținând cont de aceste aspecte, evaluarea nivelului AMH se recomandă în următoarele cazuri: evaluarea potențialului de fertilitate, evaluarea fenomenului de îmbătrânire ovarian, debutul menopauzei, identificarea și evaluarea sindromului ovarelor polichistice etc.

În cazul terapiei FIV, testul AMH reprezintă un factor determinant, fiind util pentru dozarea medicamentelor necesare stimulării ovariene. Mai exact, pacientele care urmează tratament pentru infertilitate vor prezenta un răspuns scăzut la gonadotropine și o șansă redusă pentru o sarcină, ceea ce caracterizează îmbătrânirea ovariană. Se pot identifica prin acest test extrem de important atât femeile care dispun de o rezervă ovariană redusă și prezintă un răspuns slab la stimularea ovariană pentru a nu fi incluse în programele FIV, dar și pe cele care sunt excluse în general din programe din cauza vârstei înaintate.