Tusea cauzată de răceli poate dura chiar și până la 3 săptămâni, mai ales dacă copilul tău are o răceală imediat după o alta. Astmul, alergiile sau o infecție cronică la sinusuri sau la căile respiratorii ar putea fi, de asemenea, responsabile pentru o tuse pe termen lung. Haideți să aflăm în continuare câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților legate de tusea la copii.
Este bine să-mi trimit copilul la școală/grădiniță dacă tușește?
Dacă copilul tău are febră, îi curge nasul și tușește, cel mai bine este să stea acasă și să reduci șansa de a răspândi infecția la alții copii. Cu toate acestea, o tuse poate dura multe săptămâni după ce copilul tău s-a recuperat și nu este necesar să stea acasă atât de mult timp. O tuse poate reprezenta și altceva, cum ar fi astmul, care nu necesită excluderea școlară.
Când ar trebui să fiu îngrijorată de tusea copilului meu?
Dacă copilul tău tușește de mai bine de 10 zile, respiră greu sau are dureri toracice, solicită îngrijiri medicale. Urmărește respirația rapidă, retragerile (când mușchii se scufundă între coaste) și eforturile suplimentare de a respira. Ascultă sunetele respirației copilului, precum stridor (fluierat la inspirație) sau șuierat (fluierat la expirație). Dacă ai îndoieli, mergi cu copilul la medicul pediatru.
Ce înseamnă prea mult timp pentru o tuse?
Mergi cu copilul la medicul pediatru. Majoritatea episoadelor de tuse durează nu mai mult de câteva săptămâni. La un copil, o tuse este considerată cronică dacă durează mai mult de 4 săptămâni. Pentru adulți, este de 8 săptămâni sau mai mult.
Există lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele deranjante ale tusei copilului:
- Curăță căile respiratorii folosind soluție salină în nas;
- Menține o hidratare bună;
- Oferă copilului lichide calde și miere (doar daca are peste 1 an);
- Folosește suplimente alimentare cu extracte din plante;
- Folosește aburul sau un umidificator;
- Evită expunerea la fum.
Deși un simptom frecvent în răceli, tusea copilului nu trebuie trecută cu vederea. Se recomandă ca împreună cu medicul să se aleagă soluția optimă de a o trata în funcție de tipul ei!
Tratarea tusei cu ajutorul fitoterapiei - mereu la îndemână
Remediile naturale precum produsele fitoterapeutice reduc numarul si severitatea infecțiilor respiratorii, scurtează durata lor si previn complicațiile bacteriene.
Trebuie să înțelegem că tusea este un mecanism de apărare al organismului. Prin tuse, organismul încearcă să mențină căile respiratorii libere. De aceea, este foarte important ca tusea să nu fie inhibată, ci modulată și readusă în parametri fiziologici. Când tusea persistă peste 2 săptămâni și devine și productivă există pericolul suprainfectiei bacteriene. Copilul nu știe să expectoreze ca un adult, uneori nu cooperează bine la curățarea secretiilor nazale, iar rezultatul sunt secrețiile care stagnează în arborele bronșic.