Una dintre cele mai frecvente preocupări ale proaspetelor mămici ține de menstruația după naștere. Luând în considerație că fiecare organism este diferit, e posibil ca la o femeie, menstruația să revină în 10 săptămâni, în timp ce la alta, să dureze mai mult.

Când este cazul să te îngrijorezi și să apelezi la un specialist și când situația e una firească de care nu ar trebui să te stresezi, află în continuare.

De ce nu vine menstruația imediat după naștere?
Poate te întrebi de ce menstuația nu apare imediat după naștere? Ei bine, acest lucru e pentru că, de obicei, prolactina, hormonul care sporește surplusul de lapte matern, inhibă apariția ovulației. Atenție însă: nu este o regulă. Imediat după naștere, e nevoie de protecție contraceptivă, în cazul în care ai reluat activitatea sexuală și nu-ți dorești o altă sarcină. Și da, ovulația poate să apară și în lipsa menstrei regulate. Orice semn, cât de mic, pe chilot, poate însemna apariția menstrei și implicit, a ovulației. Este important de știut că prima ovulație după naștere nu este precedată de menstră, deci nu poți ști exact când survine. 

Când apare menstruația după naștere?
Pornind de la faptul că fiecare organism este individual, nu veți găsi un răspuns identic pentru toate femeile la incertitudinile legate de reinstalarea menstruației. Dacă nu alăptezi, menstruația poate să apară, cel mai devreme, în aproximativ 10 săptămâni după naștere. Totuși, cel mai probabil, aceasta va apărea la 20 de săptămâni după ce copilașul a venit pe lume. 
Uneori, menstruația revine și mai greu, din cauza unor dereglări hormonale. Nu ar trebui să aștepți atât de mult fără să-ți faci griji! Mergi la un medic specialist pentru a depista cauza întârzierii menstrei, mai ales dacă îți dorești, pe viitor, și alte sarcini. Dacă alăptezi, perioada până la apariția menstrei poate fi mai lungă. În general, menstruația nu revine atâta timp cât alăptezi exclusiv.  

Cum va fi ciclul menstrual după naștere?
După cum am menționat mai sus, pentru că fiecare organism este diferit, nu există un răspuns general valabil. Dacă unele mămici nu vor simți nicio schimbare, pentru altele va fi mai greu sau, dimpotrivă, mai ușor.

Când să te îngrijorezi și să te adresezi la medic?
Întârzierea menstruației poate fi provocată și de alți factori, precum unele afecțiuni genitale. Așa că dacă pe lângă întârzierea menstruației (ține cont de perioadele menționate mai sus), mai ai și alte simptome, este foarte important să stabilești cu medicul tău un program de vizite regulat.