Noul coronavirus s-a răspândit cu o viteză uimitoare în toată lumea. Omenirea se confruntă cu una dintre cele mai mari pandemii din ultimii ani. După SARS, unul dintre primele coronavirusuri din lume care s-a transmis de la animale la om, noua boala Covid-19 a stârnit panică în întreaga lume. La fel ca și SARS a pornit din China și s-a extins peste tot.

Centrul epidemiei s-a mutat din China în Europa. Cea mai afectată țara este Italia, care a înregistrat cele mai multe decese din cauza infecțiilor cu noul coronavirus.

Autoritățile și medicii din întreaga lume încearcă să găsească soluții pentru estomparea răspândirii noului coronavirus care are o contagiozitate foarte mare.

Tratament coronavirus:

Nu există până acum un tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus. Pacienții primesc tratament simptomatic, antivirale și antiinflamatoare, pentru reducerea durerilor și ameliorarea simptomelor. Cercetătorii din întreaga lume lucrează la crearea unui vaccin.

Câte persoane s-au vindecat?

Până acum, potrivit informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus la nivel global s-au vindecat și au fost externate. Categoriile cele mai vulnerabile în fața noului coronavirus sunt bătrânii cu boli asociate, dar există deja foarte multe cazuri și la tinerii cu vârsta de 40 de ani.

Bărbații par să fie mai afectați decât femeile de infecția cu coronavirus, arată un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate al Italiei, publicat pe 5 martie 2020. Vârsta medie a pacienților pozitivi pentru COVID-19 decedați a fost de 81 de ani.

Cei 105 pacienți decedați analizați în cadrul studiului sunt „majoritar bărbați” și au avut condiții medicale preexistente în două treimi din cazuri.

Cea mai comună comorbiditate observată în studiu este hipertensiunea (74,6% dintre pacienți), urmată de cardiopatia ischemică (70,4%) și de diabet (33.8%).

Când poate fi considerat vindecat un pacient cu coronavirus?

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că persoanele infectate cu noul coronavirus care nu mai suferă de simptome pot continua să răspândească virusul altor persoane timp de două săptămâni. Prin urmare, acesta a cerut ca persoanele să fie ținute în izolare încă 14 zile după ce au încetat să mai prezinte simptome și se consideră vindecați după ce testele ies negative.

În plus, el a subliniat importanța actului de spălare a mâinilor frecvent pentru a minimiza riscul de infecție cu coronavirus ca „act de solidaritate”.

Pot apărea cazuri de reinfecții?

Oamenii de știință afirmă că, după trecerea printr-o astfel de infecție, o persoană dezvoltă imunitate la aceasta. Informația a fost confirmată într-un cadru oficial de unul dintre cei mai reputați imunologi americani.

Pentru a menține rigurozitatea științifică a informării: deocamdată este prea devreme în derularea epidemiei pentru ca suficiente studii științifice pe acest subiect să fi fost publicate. Teoretic există posibilitatea ca unele persoane cu deficiențe imune să se reinfecteze cu coronavirus, potrivit informațiilor furnizate de Centrul de comunicare Strategică.