De regulă, răceala atacă copilul în medie de 7 ori pe an. De regulă, IRV și IRVA trec, fără consecințe pentru micuț, în 5-7 zile. Dar boala poate dura și cauza complicații. Boala, însoțită de tuse – umedă sau uscată – este deranjantă pentru copil și induce emoții părinților. Vă prezentăm mai jos greșelile ce trebuie evitate în tratarea tusei la micuți.
Tusea este reacția organismului cauzată de iritația anumitor receptori localizați în căile respiratorii. Astfel că tusea poate fi determinată de mai mulți factori – viruși, bacterii, alergeni și aer necalitativ. De aceea părinți trebuie să știe că tusea este un simptom, dar nu o boală independentă.
În majoritatea cazurilor, în 92%, tusea însoțește bolile respiratorii, și trece prin două etape:
- Uscată – în etapa declanșatoare, când virusul abia a pătruns în organism. Această etapă decurge fără eliminarea sputei, însă iritația și durerea în gât provoacă tusea.
- Umedă – se caracterizează prin apariția sputei, care se elimină din trahee, bronhii și înlocuiește tusea seacă după 3-5 zile după declanșarea bolii.
Indiferent de tipul tusei, evitați, în primul rând, tratarea copilului de sine stătător.
Nu neglijați tusea sau vizita la medic, încercând să-l tratați singură. Ținând cont de faptul că tusea poate fi provocată de mai mulți factori, diagnosticul și indicarea unui tratament efectiv ține de competența medicului specialist. Un tratament greșit, bazat doar pe intuiția mamei și a tatălui, din contra, poate favoriza apariția unor complicații serioase și chiar pneumonii.
A doua greșeală – adulții se sperie și îi administrează antibiotice copilului.
Deseori părinții consideră că antibioticele sunt o soluție în cazul răcelilor și greșesc amarnic. Antibioticele luptă contra bacteriilor, dar a virușilor care provoacă IRV și IRVA, de aceea administrarea lor nu doar că este inutilă la etapele inițiale ale bolii, dar și slăbesc imunitatea copilului și îl împiedică să lupte cu răceala.
Cea de-a treia greșeală pe care o comit adulții – apelarea la suspensiile contra tusei sau la preparatele expectorante inadecvate.
Administrarea necontrolată a medicamentelor este una dintre cele mai grave greșeli. Administrarea preparatelor expectorante în cazul crizelor de tuse uscată este inutilă, pentru că spută, în organism, ca atare, nu există, iar substanțele mucolitice intensifică tusea și pot afecta bronhiile uscate. Preparatele antitusive în timpul tusei umede, de asemenea, nu sunt efective, căci în această perioadă, din contra, organismul încearcă să elimine sputa adunată. Oprirea procesului de eliminare intensifică procesele inflamatoare în organism!
Părinții, deseori, se bazează doar pe medicamente, fără să schimbe mediul în care se află copilul – aceasta este cea de-a patra greșeală.
Pentru însănătoșirea copilului nu sunt necesare doar preparate medicamentoase, dar și mediul. Dacă îi dați copilului preparate mucalitice, dar acesta respiră aer uscat, nu veți obține nici un rezultat. Aerul uscat determină viscozitatea și blochează eliminarea sputei din organism, îngreunând procesul. Părinții trebuie să înțeleagă că micuțul are nevoie de aer proaspăt, umed și curat, iar încăperea în care se află trebuie frecvent aerisită și umezită, astfel rezultatele tratamentului nu vor întârzia.
Dacă tusea nu poate fi tratată fără medicamente, optați pentru preparatele cu componente naturale.
PROSPAN – unicul preparat care poate fi administrat contra oricărui tip de tuse chiar din primele zile de viață ale copilului. Datorită extractului de iederă, siropul are efecte expectorant, mucolitic și bronhospasmolitic, precum și de fluidizare a sputei, ceea ce determină eliminarea ei. Este un preparat absolut natural, care nu conține alcool, zahăr și conservanți, este efectiv chiar și în cazul bronhoobstrucției. Gustul siropului PROSPAN va fi pe placul oricărui copil. Pentru inhalații puteți utiliza PROSPAN în picături, a căror utilizare se permite de la un an. Pentru copiii mai mari, care au împlinit 6 ani, s-au inventat pastile efervescente de PROSPAN. Gustul de portocale și doza adecvată fac tratarea plăcută!
Rețineți: Înainte de administrarea oricărui medicament, vă recomandăm insistent să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare, precum și să consultați un medic.