mamaplus

Anumite organe sunt grav afectate la tineri și persoane sănătoase care se îmbolnăvesc de COVID-19 pe termen lung

0
//
16.11.2020

Inima, ficatul, plămânii tinerilor și ale celor fără boli cronice sunt afectate și la patru luni după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19, în forma cunoscută sub numele de „Covid pe termen lung”, arată un studiu apărut în The Guardian.

Descoperirea reprezintă un pas spre găsirea unor tratamente pentru anumite simptome cu care se confruntă pacienții infectați cu coronavirus pentru perioade lungi de timp.

Peste 60.000 de persoane din Marea Britanie se află în această situație. Stările de oboseală, durerea, problemele de memorie și respirație sunt printre efectele cel mai frecvent raportate în cazul acestor pacienți.

Studiul Coverscan evaluează impactul pe termen lung pe care virusul Covid-19 îl are asupra sănătății organelor la aproximativ 500 de subiecți cu risc scăzut, adică cei tineri și fără probleme majore de sănătate, care au simptome specifice coronavirusului. Investigația implică o combinație de scanări RMN, analize de sânge, măsurători fizice și chestionare online.

Primele rezultate ale studiului, obținute de la 200 de pacienți, arată că aproape 70% dintre cei testați au unul sau mai multe organe afectate, inclusiv inima, plămânii, ficatul și pancreasul, la patru luni de la debutul Covid-19.

„Vestea bună este că afectarea organelor este una ușoară, dar cu toate acestea, pentru 25% dintre pacienți sunt implicate mai multe organe.” a declarat Amitava Banerjee, cardiolog și profesor la University College London.

„Trebuie să aflăm în ce măsură deficiențele continuă sau dacă situația se îmbunătățește și dacă există un grup de oameni la care afectarea organelor poate deveni una gravă” a mai adăugat aceasta.

În unele dintre cazuri, a existat o corelație între simptome și organele afectate. De exemplu, deficiențele cardiace sau pulmonare sunt legate de respirație, în timp ce deficiențele hepatice sau pancreatice au fost asociate cu simptome gastro-intestinale.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat 100% că organele sunt afectate din cauza simptomelor continue, iar datele nu au fost încă evaluate științific pe scară largă.

De asemenea, Banerjee atrage atenția asupra faptului că niciunul dintre pacienții examinați nu a fost scanat înainte de a dezvolta Covid-19, astfel încât unii dintre ei ar fi putut avea deja unele deficiențe, deși acest lucru este puțin probabil având în vedere vârsta și starea lor de sănătate anterioară. Vârsta medie a participanților a fost de 44 de ani.

Pacienții Covid-19 vor fi monitorizați în continuare iar cercetătorii vor scana, de asemenea, persoane care nu au avut Covid-19 și care nu au experimentat alte infecții virale, cum ar fi gripa.

Totodată, datele unui studiu separat, realizat pe 58 de pacienți spitalizați în urma infecției cu coronavirus, au arătat anomalii similare la nivelul plămânilor, rinichilor, al inimii și al ficatului precum și modificări ale țesuturilor creierului, la două-trei luni de la debutul Covid-19.